8 основни грешки в градинарството

0
1276

Без значение дали сте начинаещ или експерт, никой не е застрахован от грешки в градината, особенно когато засаждаме нови растения с които нямаме опит. Градинарството е свързано с много опити и грешки, но кой иска да греши? Тук може да научите основните грешки, които се допускат масово и да научите как да ги избягвате.

Грешка 1. Поливане.

Преполиване или недостатъчно поливане на растенията. И двете не са добра идея. Твърде многото вода прави растенията податливи на вредители и болести като кафявото гниене. Недостатъчното поливане отслабва растенията и дори може да ги убие. По трудно се уцелва точното количество вода, когато отглеждате растенията в контейнери, докато в градината може да използвате мулчиране със слама, капково напояване и да направите добър дренаж. Поливането зависи и от вида на почвата – песъкливата почва се полива по-често от глинестата. Поливането се прави в близост до корена, но не трябва да се поливат листата или стеблото. Ранните сутрешни часове са най-добри за поливане тъй като тогава загубите от изпарения са по-малки и растенията успяват да усвоят по-голяма част от влагата.

Грешка 2. Неподходящи растения.

Всички сме опитвали да отглеждаме растения, които просто не са за нашия климат. Мислете внимателно за условията във вашия район и дори градина, когато избирате растения. Влажност, слънце, температури, надморска височина, вятър, изложение на градината и т.н. Заинтересувайте се дали вашите съседи имат успех с подобни растения и кои насаждения се чувстват най-добре в района.

Грешка 3. Пренебрегване на почвата.

Въпреки, че почвата е един от най-важните фактори в успешнтото градинарство, много градинари просто не й обръщат достатъчно внимание. Песъкливите почви имат чудесен дренаж, но не задържат вода и хранителни вещества. Глинестите почви нямат нужда от много влага, но не са подходящи за растения, които изискват добър дренаж. Черноземните почви са най-добри, имат добър баланс между влага и хранителни вещества. За да подобрите качествата на почвата във вашата градина, редовно добавяйте компост, оборска тор и друга органика. Също така важно е рН нивото на почвата. Преди да изберете какви насаждения да засеете е добре да проучите рН на почвата и изискването на рН на желаното растение. При неправилен избор насажденията няма да се чувстват добре и няма да дават желаната реколта.

Грешка 4. Надценяване на възможностите.

Въобще не е трудно да се ентусиазираме много в ранните фази на планиране и засаждане на растения в градината, и подценяване на времето, което ще е необходимо после за поливане, плевене, окопаване и поддържане. Бъдете реалистични за времето което можете да отделите за градината си по време на летния сезон и ще си спестите главоболията и недоволството от недобре изглеждаща градина и проблеми с насажденията.

Грешка 5. Плътност на растенията.

Поначало никой не вярва, че растенията които засажда ще порастне до размера на етикета, въпреки това често те порастват дори по-големи. Винаги при засаждане предвиждайте максималния размер на растенията и им осигурявайте достатъчно растояние. Когато растенията са твърде нагъсто им липсва въздушна циркулация и страдат от повече болести. Особенно неприятно е когато засадите овощни дръвчета близко до сгради, под ел.кабели или едно до друго.

Грешка 6. Игнориране на изискванията за слънчева светлина.

Без достатъчно светлина растенията няма да достигнат техния пълен потенциал. Ако засеете раастения, които обичат слънчева светлина на сянка, те няма да дадат богата реколта, а ако засеете сенколюбиви на слънце, тогава те ще пожълтеят. За да не допускате подобна грешка наблюдавайте градината си и определете засенчените и слънчеви места. Слънчевите места трябва да са поне 6 часа огряни от слънцето. При определяне на тези места не забравяйте, че растенията се засенчват едно друго и дърветата хвърлят повече сянка през лятото, когато имат листа.

Грешка 7. Липса на план.

Когато пролетта най-после дойде, бързаме да си набавим всички растения, които са ни хванали окото и когато дойде време да се засажда се чудим как да се справим с този миш-маш от растения. Особенно това е в сила ако практикуваме ротация на насажденията, капково напояване и държим на естетическата и функционална подредба. За целта, предварително обмислете и скицирайте градината си и ще се учудите колко гладко ще мине всичко – от избора на растения до подготовката и засаждането на разсада и семената.

Грешка 8. Липса на поддръжка.

Винаги има разсейващи фактори, които ви държат настрани от градината ви, но помнете, че е по-лесно да се справите с проблем по-рано отколкото ако чакате докато щетите са вече непоправими. Наблюдавайте редовно и следете за признаци на бъдещи проблеми. Помислете за превенция, нпаример добавяне на мулч за справяне с плевелите и пестене на вода.

Най-важния начин за справяне с проблемите е да не забравяте да се забавлявате. Лесно е да приемете работата като задължение, но ключа към успешната градина е да си прекарате времето там като се забавлявате в природата. Отбягването на горните осем грешки ще ви спести много главоболия и ще ви помогне да се почувствате удовлетворени.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here