5 начинa за защита на билките от екстремни горещини и суша

0
1513

Билките, както всички други растения, не виреят добре при стресови условия. Има начини за намаляване на стреса върху вашите растения, и тук са описани пет от тях:
1. Поливайте рано и често. Поливането при висока температура и суша изисква малко по-различна техника. Обикновено може да се полива донякъде по график, но идеята е да се запази почвата влажна. Когато е необичайно горещо и сухо, и почвата се засуши има опасност билките да се „изпържат” в жегата. Като противодействие на това поливайте по време на часовете, когато е малко по-хладно, така че растенията да могат да оползотворят водата най-лесно. Това означава поливане рано сутринта, преди слънцето да започне да нагрява почвата. Поливайте не по-късно от 9 часа сутринта. Това е времето на деня, в което билките имат няколко часа да абсорбират влагата преди да стане твърде горещо. Избягвайте изкушението да поливате през нощта, освен, ако не използвате капково напояване или внимателно избягвате надземните части. Билките, които остават влажни цяла нощ създават благоприятни условия за процъфтяване на болести.
2. Мулчирайте дълбоко. Мулчирането трябва да се счита за важна част от задачите на всеки градинар. То помага да се запази влагата в земята, но също така поддържа корените по-хладни. Мулчирането е от полза за намаляване на скоростта на загуба на вода, но също така намалява стреса на билките през горещите дни. Дори ако сте мулчирали по-рано през пролетта, то е повече от вероятно, че градината може да изисква нови грижи. Когато решите да поливате следващия път, носете в себе си кофа с мулч и добавете два или пет сантиметра, където можете. Вашите билки ще ви бъдат благодарни.
3. Подрязвайте редовно растенията. Колкото и вашите билки да изглеждат перфектни или да са уникални и скъпи, подрязването по време на суша или високи температури, е от съществено значение. За да го направите да изглежда по-малко болезнено, опитайте откъсване или резитба всеки ден. Това също така поддържа растенията гъсти и буйни, а не пълни с голи стъбла с неугледни туфи листа по краищата.
4. Осигурете сянка. Осигуряването на сянка през най-горещата част на деня може да бъде точно това, от което се нуждаят билките ви. Парниковите производители знаят, че покриването на оранжерията за осигуряване на сянка през най-горещата част на лятото, предпазва растенията вътре. Същата е идеята при домашното градинарство. Направете подвижна засенчваща кърпа, която можете да поставите над вашите билки. Ако ги отглеждате в контейнери ги преместете на сянка. Това ги поддържа по-свежи.
5. Отглеждайте билките на закрито. Отглеждането на билки на закрито е лесно особено, ако закупите готова система. Ако имате открита и закрита билкови градини можете да преместите билките вътре, когато навън стане твърде горещо. А защо не и да поставите саксията с билки на кухненския си плот.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here