15 домашни органични разтвори за градински проблеми

0
2146

Борба с вредителите:
1. Спрей от листа на домати – ефективен е за убиване на листни въшки и акари. Работи, защото алкалоидите в доматените листа са фатални за много насекоми. Нарежете на дребно 1-2 чаши листа на домати, добавете 2 чаши вода и оставете да престои една нощ. На следващия ден, прецедете листата и добавете две чаши вода в спрей бутилка. Напръскайте листата и стъблата на растенията, включително долната страна на листата, където се събират листни въшки.
2. Спрей от чесново олио – страхотен, безопасен препарат против насекоми. Поставете 3-4 скилидки смлян чесън в две супени лъжици минерално масло. Нека сместа престои една нощ, след което прецедете чесъна от маслото. Добавете маслото към половин литър вода и добавете една чаена лъжичка биоразградим препарат за съдове. Съхранява се в бутилка или буркан. Когато го използвате добавете две супени лъжици от вашата чеснова маслена смес към половин литър вода.
Тази смес работи, защото съединенията в чесъна са дразнещи или смъртоносни за много насекоми. Маслото и сапуна помагат на сместа да се задържи към листата на растенията. Какви насекоми се отблъскват с чесново масло? Белите пеперуди, листни въшки и повечето бръмбари ще избягват растенията напръскани с чесново масло. Не прилагайте този спрей в слънчев ден, защото маслата могат да причинят изгаряне на листата.
3. Спрей от лют пипер – чудесно решение, ако имате проблеми с акари. Просто смесете две супени лъжици сос от лют пипер, няколко капки биоразградим препарат за съдове и един литър вода и оставете да престои една нощ. Използвайте спрей бутилка за да напръскате заразените растения.
Спреят от лют пипер работи, защото съединението капсаицин, което причинява „жегата“ в лютите чушки е също силно дразнещо за насекомите. Тази смес отблъсква също белокрилки, но ако видите акарите или белокрилките да се завръщат повторете пръскането.
4. Сапунен спрей – полезен е при отстраняване на голямо разнообразие от градински вредители, включително листни въшки, кърлежи, акари и насекоми. Просто добавете една супена лъжица биоразградим препарат за съдове към 3 литра вода и напръскайте срещу вредители.
Защо това работи? Сапунът разтваря външната обвивка на насекомите, което ги убива.
5. Бира срещу голи охлюви. Заровете празна консервена кутия и добавете бира до около 3 см под горната част на контейнера. Бирата работи, защото голите охлюви са привлечени от маята. Важно е бирата да е около 3 см по-ниско от почвата. По този начин охлювите ще слязат към бирата и ще се удавят.
6. Цитрусови кори като капани за голи охлюви. Ако не разполагате с бира в къщи, но имате портокали, грейпфрути или лимони, опитайте с тях. Срежете ги наполовина, махнете плода, оставяйки кората празна. Захлупете корите на местата, където сте забелязали щети. Оставете кората да престои една нощ. На следващата сутрин, повдигнете кората нагоре. Голите охлюви ще са се събрали от долната страна на кората. Правете с тях, каквото намерите за добре. Може да нахраните вашите градински пилета или да ги хвърлите в кофа с вода и сапун. Сменете корите и повторете, докато уловът спре или спрете да виждате щети.
7. Капани от вестник за щипалки. Капаните работят добре за намаляване на популациите на тези понякога досадни насекоми. Вземете част от вестника, леко го навлажнете и го навийте. Поставете го на земята в градината си, където сте виждали щипалки. Те са най-активни след като се стъмни, така че оставете вестника за през нощта. На сутринта първото нещо, което трябва да направите, е да приготвите кофа с вода и сапун. Вдигнете вестника капан и го изтърсете над кофата. Щипалките ще паднат в сапунената вода и ще умират. Използвайте вашите капани няколко дни или докато щипалките не намалеят или спрат да се хващат. Щипалките не винаги са вредители, така че не ги унищожавайте напълно, ако не причиняват проблеми. Те ядат листни въшки и други вредители в градината, така че е добра идея да прецените ползите и вредите от тях.
8. Капани за оси от пластмасови бутилки. Капаните работят чрез привличане на осите далеч от местата за сядане или местата за пикник, гарантирайки, че те не могат да избягат от капана. Използвайте бутилка от 2 литра, изрежете два срещуположни отвора с размер на палец в горната третина. Напълнете бутилката с около 5 сантиметра вода и добавете малко биоразградим препарат за съдове. Препаратът разбива повърхностното напрежение на водата, което пречи на осите да излязат на повърхността й. Добавете като хранителна примамка сок или обикновен захарен сироп. Добавянето на малко оцет към тази смес ще попречи на хващането на пчели в капана. Изпразвайте капана редовно. Ако се натрупат много мъртви оси могат да се създадат условия на другите оси да кацат, да пият течността и да излязат навън.
9. Спрей от червен пипер – работи добре за предпазване на вашите растения от бозайници и птици като ги прави по-малко вкусни. Ако зайчета, сърни, мишки, катерици и птици редовно посещават вашата градина, направете следната смес и пръскайте нападнатите растения веднъж седмично. Смесете четири супени лъжици сос табаско, един литър вода и една чаена лъжичка биоразградим препарат за съдове. Капсаицинът в спрея ще дразни животните и те ще се търсят по-малко пикантни ястия другаде.
Решения за гъбични заболявания:
10. Мляко за брашнеста мана. Млякото работи също толкова добре колкото токсичните фунгициди за предотвратяване на растежа на брашнеста мана. Комбинирайте 40% мляко с 60% вода. Протеинът на млякото се задейства от слънцето, създавайки естествен антисептик, който убива маната. Млечния спрей трябва да се прилага при ярка светлина на всеки десет дни като превантивна мярка. Може да се използва за всяко градинско растение.
11. Спрей от сода за брашнеста мана. Трябва да се прилага веднъж седмично, но ако имате проблем с плесен в градината си, си струва времето. Смесете една супена лъжица сода за хляб, една супена лъжица растително масло, една супена лъжица биоразградим препарат за съдове и 3 литра вода и напръскайте листата на уязвимите растения. Спреят от сода за хляб работи, защото содата разрушава гъбичните спори и им пречи да покарат. Маслото и сапуна помагат на сместа са се задържа към листата на растенията.
Решения за плевелите:
12. Оцетът работи много добре за плевели в тревата и градината. Основният проблем с оцета е, че може да навреди на други растения. Препоръчително е да намажете оцет директно върху листата на плевелите, които се опитвате да убиете. Това не позволява на оцета да попадне върху други растения и гарантира, че цялата повърхност на листата е покрита с оцет.
13. Вряла вода за плевели по тротоарите. Кипнете малко вода и го залейте с нея плевелите в пукнатините на вашите тротоари или пътечки. Повечето плевели не издържат това и проблемът ви е решен.
14. Оцет и сол за плевели по тротоарите. Ако имате някои наистина упорити плевели, можете да опитате да разредите няколко супени лъжици сол в литър бял оцет и да налеете върху плевелите. Моля, обърнете внимание, че тази смес ще убие почти всяко растение, с което влезе в контакт, така че я дръжте далеч от другите си растения, както и от вашата морава.
И най-добрата домашно приготвена градинска смес от всички:
15. Компост! Сериозно, той добавя хранителни вещества, подобрява структурата на почвата, увеличава задържането на влагата, и увеличава броя на полезните микроби в почвата.
Надяваме се тези идеи за безопасни, домашно приготвени органични градински разтвори да са ви полезни. Можете само с една шепа от евтини продукти да се погрижите за най-често срещаните проблеми в градинарството по свой собствен зелен начин.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here