Понякога най-добри за нашето здраве са най-простите неща. Майката Природа е направила перфектната комбинация в лицето на ядките. Ядките съдържат протеини, фибри, антиоксиданти, полезни мазнини, както и витамини и минерали. Ако разгледаме хранителната стойност на ядките, орехът стои на върха, когато става въпрос за подобряване на вашето здраве. Може да си мислите, че тъй като ядките имат свои собствени „опаковки“, те нямат срок на годност, но всъщност те са много нетрайни и техните полезни мазнини много лесно могат да бъдат окислени.
Как да изберете най-подходящите орехи: Ако купувате орехи с черупки проверете внимателно черупките и избягвайте такива с дупки и/или пукнатини. Ако купувате обелени орехи в насипно състояние, не купувайте тези, които миришат лошо или изглеждат така, сякаш са пресъхнали и са сбръчкани.
Как да съхранявате орехи: Можете да съхранявате орехи в херметически затворени контейнери на сухо и хладно място, далече от пряка слънчева светлина. Това дава срок на годност от три месеца, при условие че орехите са в черупката. След като извадите от черупката, можете да съхранявате ядките в хладилника за не повече от шест месеца. Можете да замразите орехи в херметически затворена опаковка, и да ги използвате в рамките на една година.
Как да консумирате орехи: Орехите сами по себе си са много лека закуска, а можете да ги добавите в салата, дресинг или смути.
Допълнителен съвет: Трябва да ядете и люспата на ореховата ядка. Люспата има леко горчив вкус, но се опитайте да свикнете с него. Повече от 90 процента от антиоксидантите на орехите са открити в люспата, което означава, че е супер здравословно да се консумира и тази част. Също така, за най-добро въздействие върху здравето ви, винаги яжте ядки, които са сурови и органични.
Ето 13 причини орехите да бъдат включени като част от здравословния начин на хранене:
1. Здраво сърце. За тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания или имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, орехите предлагат голяма ползва за кръвоносните съдове, защото съдържат важната аминокиселина L-аргинин. Те също така са богати на омега-3 мастни киселини. Известно е, че омега-3 мастните киселини намаляват лошия холестерол в организма и насърчават производството на добрия холестерол. Консумирането на орехи помага за понижаване на кръвното налягане. Единственото, от което се нуждаете, за да получите всички тези здравословни ползи за сърцето са само четири ореха на ден.
2. За добър имунитет и борба с остаряването. Орехите съдържат няколко много мощни, но същевременно уникални антиоксиданти, които са на разположение в много малко храни. Тези антиоксиданти са толкова мощни, че изследователите са стигнали дотам, да ги наричат „забележителните 7”. Те контролират процеса на остаряване като водят битка със свободните радикали, поддържат имунната система и предотвратяват появата на болести. Изследванията показват, че полифенолите в орехите могат да предотвратят химически предизвикано увреждане на черния дроб.
3. Здрав мозък. Орехите съдържат многобройни съединения, които могат да защитят мозъка, като фолиева киселина, витамин Е, омега-3 мазнини, мелатонин и антиоксиданти. Яденето на орехи всеки ден може да предпази от деменция, твърдят учени.
4. Подпомагат борбата срещу рака. Ново проучване е установило, че консумацията на орехи, е обратно свързана с риск от рак на панкреаса, независимо от други потенциални рискови фактори. Намаляват риска от рак на гърдата. Друго изследване, в което участват мишки показва, че яденето на орехи намалява риска от развитие на рак на гърдата наполовина, както и забавя растежа на туморите с 50 на сто.
5. Намаляват кръвната захар при диабет. Орехите съдържат здравословни мазнини, които са показали, че подобряват метаболитните параметри на тези, които страдат от диабет тип 2. Изследване показало, че възрастни с наднормено тегло и страдащи от диабет тип 2, които ядат една четвърт чаша орехи всеки ден имат огромни намаления на нивата на инсулин на гладно в сравнение с тези, които не ядат никакви орехи. Всичко това в рамките на само 3 месеца.
6. Подобряват на репродуктивното здраве на мъжете. Една от най-добре пазените тайни около орехите е как те влияят върху мъжката плодовитост. Изследване установило, че добавянето само на 75 грама орехи води до значително подобряване на качеството на спермата.
7. Контрол на теглото. Противно на това, което хората смятат, орехите могат да бъдат част от диета за намаляване на теглото. Няколко изследвания показват, че редовната консумация на орехи е малко вероятно да доведе до увеличаване на теглото или затлъстяване. Всъщност 28 грама орехи съдържат 2,5 грама на омега-3 мазнини, 4 грама протеин и 2 грама фибри, които осигуряват ситост. Всеки успешен план за коригиране на теглото трябва да включва факторът ситост. Така орехът е несъмнено правилната храна и е важен инструмент в борбата за отслабване.
8. За здрави кости. Орехите съдържат незаменима мастна киселина в тях, наречен алфа-линоленова киселина. Тази киселина и нейните съединения са свързани с растежа на здрави кости. Също така консумирането на омега-3 мастни киселини чрез орехи, намалява възпалението и това е свързано с поддържане на костите по-здрави за по-дълго време.
9. Подобряват съня. Орехите съдържат съединение, наречено мелатонин, което отговаря за предаване на съобщения по отношение на цикъла на светлината и тъмнината към тялото. Консумация на орехи повишава кръвните нива на мелатонина, чрез което се предизвиква сън. Ето защо яденето на орехи може да бъде чудесен начин за подобряване на съня.
10. Намаляват реакцията при стрес. Ако ежедневния стрес се отразява на здравето ви, е време да хапнете орехи, тъй като те се борят със стреса. Изследователите открили, че включването на орехи и орехово масло в диетата понижава скачането на кръвното налягане при стрес.
11. Чудесни за бременни жени. Тези, които очакват бебе могат много да спечелят от ежедневна консумация на орехи. Те съдържат витаминен комплекс от В група, като фолати, рибофлавин, тиамин и др., които са необходими за една бременна жена и за плода. Освен това бъдещите майки, които ядат храна, богата на полиненаситени мастни киселини, като тези, намерени в орехите, могат да намалят шансовете бебето да развие хранителни алергии.
12. За добро храносмилане. Орехите са богати на фибри и са чудесен начин да се поддържа доброто храносмилане.
13. Чудесни за косата и скалпа. В днешни дни фактори като замърсяване, забързан начин на живот и лоши хранителни навици, увреждат нашата коса повече от всякога. Орехите, независимо дали се консумират или се прилагат външно като масло, поддържат косата здрава и блестяща. Орехите са добър източник на калий, омега 3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Всички тези съставки укрепват космените фоликули, намаляват падането на косата и подобряват нейния растеж. Редовното прилагане на орехово масло запазва скалпа хидратиран и се препоръчва широко като естествено средство против пърхот. Това гарантира по-здрав и по-чист скалп, който от своя страна е допълнителна предпоставка за здрава коса.