10 митa за здравословното хранене – разбити?

0
1351

Безглутеновата диета е последният писък на модата. Всъщност, може би вече сте се замислили дали да не минете на такава? Преди да го направите, ето някои неща, върху които да помислите:
1. Някои хора трябва да се откажат от глутена.
Безглутеновата диета е предназначена за борба с цьолиакия – анормална имунна реакция към глутен, която може да увреди лигавицата на тънките черва. Това, от своя страна, може да попречи на усвояването на важни хранителни вещества. Експертите смятат, че около 1% от хората имат цьолиакия. Но цьолиакията често има леки или никакви симптоми. По тази причина, само около 5% до 10% от случаите са диагностицирани. Как да разберете дали имате цьолиакия? Единственият начин е да се тествате. Първият начин обикновено е кръвен тест, който открива антитела, свързани с анормална имунна реакция. Ако кръвната проба е положителна, се прави биопсия, която да потвърди възпаление на лигавицата на тънките черва.
Някои хора може да са чувствителни към глутен, но да нямат цьолиакия. Тези хора могат да се почувстват по-добре на диета с по-малко съдържание на глутен.
2. Други просто искат да го направят.
Много хора минават на безглутенова диета в отговор на чувство на умора, подуване или депресия и откриват, че с намаляването на глутена се чувстват по-добре или редуцират теглото си. Но този резултат по-вероятно се дължи на премахването на излишните калории, намерени в много тестени изделия, и те погрешно приписват заслугите на липсата на глутен. Така че, преди да се втурнете в безглутенова диета, защо не опитате нещо по-просто, да речем една ябълка или физически упражнения? Или предпочитате живота без хляб, макаронени изделия и сладкиши?
3. Но за повечето хора, това не е необходимо.
Много хора просто възприемат, че безглутеновата диета е по-здравословна. В действителност, това не е така. Все повече и повече хранителни стоки и магазини за здравословни храни предлагат безглутенови продукти. Това е добра новина за хора с цьолиакия, които по здравословни причини не трябва да консумират глутен. Но парадоксално, повечето от хората, които посягат към безглутенови продукти, нямат цьолиакия и/или дори чувствителност към глутена. Какво ще стане ако минем на безглутенова диета? За начало ще кажем НЕ на много и питателни храни. Глутенът е протеин, открит в пшеница, ечемик и ръж. Глутенът също се появява в много пълнозърнести храни като пшеница, включително булгур, лимец, камут и тритикале (хибрид между пшеница и ръж). Самият глутен не предлага специални хранителни ползи. Но мнжеството пълнозърнести храни, които съдържат глутен – да. Те са богати на набор от витамини и минерали, като В-комплекс и желязо, както и фибри. Проучванията показват, че пълнозърнестите храни, като част от здравословна диета, могат да помогнат за по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, и някои форми на рак. Диетите препоръчват половината от всички въглехидрати в храната да идват от пълнозърнести продукти. Да се спазват препоръките за здравословно хранене е много трудно, ако се премахнат пшеница, ечемик, ръж, камут и други съдържащи глутен пълнозърнести храни.
4. Рисковете от безглутеновата диета.
За хора с цьолиакия, безглутеновата диета е от съществено значение. За другите обаче, безглутеновата диета може да доведе до липса на витамини, минерали и фибри. Напълното премахване на глутен изисква преминаването на изцяло нов хранителен режим. Трябва да се разделите с повечето видове хляб, бисквити, зърнени закуски, макаронени изделия, сладкарски изделия, както и широка гама от преработени храни, направени с малки количества глутен. Всеки път, когато се елиминират цели категории храни, които досега са били използвали за хранене, възниква риск да се изпитат хранителни дефицити. Безглутеновите продукти са с по-ниско съдържание на широк кръг от важни хранителни вещества, включително витамини от групата В, калций, желязо, цинк, магнезий и фибри. Няма голям смисъл да се поемете този риск, освен, ако имате цьолиакия или чувствителност към глутен. Изборът на безглутенови храни има и друг недостатък. Повечето безглутенови алтернативи, като например паста и хляб, са значително по-скъпи от конвенционалните. Проучване е установило, че например безглутеновите паста и хляб са два пъти по-скъпи от цената на конвенционалните продукти.
5. Осъществяване на интелигентен избор на диета без глутен.
Нарастващият избор на храни без глутен улеснява хората с истински проблеми с глутена да се хранят здравословно. За съжаление, не всички безглутенови храни, предлагани на пазара са здравословни. Новата безглутенова индустрия печели милиони от отчаянието на хората да се чувстват по-добре. Налице е експлозия на безглутенови храни – боклуци и се пазете да не се превърнете в жертва. Някои от тях са с високо съдържание на наситени мазнини или холестерол. Други са с високо съдържание на калории, но съдържат много малко витамини и минерали. Здравословната диета без глутен, както всяка диета, трябва да е с естествени храни. Постно месо и риба, плодове и зеленчуци, както и нискомаслени млечни продукти са безопасни за хора с цьолиакия. Зърна, които не съдържат глутен, като киноа и амарант, са друг здравословен избор. Все повече и повече продукти се правят с такива зърна, от хляб и зърнени закуски до макаронени изделия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here