Според вас, колко струва едно яйце?

0
1995

Обожавам яйца, начина по който изглеждат, матовите им цветове, гладката черупка, те са бърз и лесен начин за набавяне на калории, протеини и микроелементи. Има безчет начини да се приготвят, един от друг по-вкусни и по-лесни. Дори най-скъпите яйца осигуряват повече протеини и калории отколкото повечето месни продукти със същия обем.

Много малки или начинаещи фермери си взимат кокошки тъй като те са сравнително евтин източник на полезна храна и евентуално на доходи. При правилен мениджмънт, те могат да положат основите на едно успешно стопанство. Самите кокошки осигуряват и други ползи – прочистват от вредители и плевели, торят, рециклират отпадни храни, служат за храна, а освен това са и много забавни. Увеличавайки бройката на кокошките трябва да се внимава за разходите по тяхното отглеждане да съответства на приходите от продажба на яйцата. В наши дни, много стопанства продават яйца на различни цени, но дали си калкулират всички разходи в тях?

Яйцата от свободно отглежданите на двора кокошки са изключително полезни и вкусни, когато са пресни. Те снасят по-малки количества от затворените кокошки, имат по-висока смъртност и по-малка ефективност на хранене. Така, че от селската еребата кокошка, която се отглежда на свобода на село може да очаквате около 200 яйца на година. Може да увеличите снасянето до около 275 яйца ако осигурите допълнителна светлина в курника през зимата.

При актуалните цени на яйцата около 25 стотинки/бр., те могат да осигурят приход от около 68 лв/година

Аз имам малки съмнения дали е това е достатъчно, затова нека опитаме да изчислим разходите:

 • Закупуване на пиленца, женски – 2 лв/брой
 • Храна до започване на снасянето – 22 седмици общо около 15 кг. са 10 лв.
 • Храна за едногодишен период – 25 лв
 • Материали за изработване на курника, хранилки, поилки, полози – 150 лв./за 25 кокошки
 • Електричество за допълнително осветление – 5 лв/година на кокошка
 • Картони за яйцата – 4 лв/година
 • Труд – 70 лв/година на кокошка
 • Печалба 10% – 12 лв

Общо 134 лв разход на кокошка за година.

При снесени 275 яйца себестойността на едно яйце е около 48 стотинки.

Какво се получава – фермерите губят пари при всяка продажба. Кой друг бизнес го прави?

Това е така най-вече заради малката вероятност клиент да плати близо 50 стотинки на яйце при положение, че на магазина има и по 20 стотинки. Фермерите снижават разходите като хранят кокошките по-малко, използват подръчни материали за поддръжка, не си отчитат труда и печалбата, не използват амбалаж и др.

Едва ли цените на яйцата ще скочат след тази публикация, затова ето няколко съвета към фермерите как да намалят себестойността на яйцата:

 • Трябва да си осигурите кокошки от добра порода с добра носливост и издръжливост,
 • Увеличете броя на кокошките
 • Наблюдавайте и отстранете непродуктивните кокошки
 • Периодично подмладявайте стадото
 • Не забравяйте смъртния фактор, той понякога достига 25 % ако има хищници в района. Подсигурете си добра ограда, заключвайте птиците вечер и т.н.
 • Поддържайте оборудването с качествени материали. Евтиното винаги излиза скъпо накрая.

Не забравяйте да си цените труда, прекупвачите и търговците печелят от надценки между 30 – 50 %, дори понякога повече, защо вие да давате безплатно труда си? Настоявайте, че вие произвеждате нещо различно от яйцата в супермаркета. Вие предлагате прясна, здравословна стока, вкус и енергия. Отстоявайте вашата позиция и успеха рано или късно ще дойде.

Къде да намерите клиенти за вашата продукция?

За щастие напоследък и фейсбук все повече се превръща в средство за връзка между търсещите и предлагащи качествена продукция. Това е и основната цел на платформата selskatrapeza.bg – да облекчи този процес и да ни покаже с един клик колко изобилна е българската земя.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here