Професионален домоуправител – професия с добри пари

0
1185

Всички сме наясно, че никой не обича междусъседските скандали и проблемите със събиране на пари за общите сметки. Но все пак трябва някой да се справи с това. И когато не иска никой от кооперацията да поеме тези задачи, на ход идва професионалния домоуправител, на който това му е работата.  Тази услуга се предоставя от конкретно лице или фирма.

Обикновено подобна услуга се търси в случай, че на общото събрание на етажната кооперация никой не е искал да е домоуправител и се решава да се наеме професионален такъв. Нормално е да няма съсед, който да е достатъчно смел да поеме отговорността за сградата. Събират се пари, защото все пак това не е безплатна услуга, и се звъни на професионалния домоуправител. Разказва се за ситуацията и той е длъжен да поеме случая ви. Сключвате писмен договор с човека, когото сте наели. По този начин той обещава да се заеме отговорно с всичко свързано със сградата ви, а вие обещавате да му плащате всеки месец, като таксата е различна.

Естествено избира се един съсед, който да е касиер, да събира сумата и да я предава на професионалния домоуправител. В договора са описани задачите, които ще поеме професионалистът, а ако желаете допълнително услуга можете да я уговорите, но трябва да се направи и лека корекция в цената.  Но това рядко се случва, защото живущите в блока се доверяват напълно на наетия от тях човек.

Обемът на правата и задълженията му са тези, които са представени в договора, като обикновено са следене и спазване на вътрешния ред, свикване на събрания, представяне на етажната собственост, събиране на такси за общи нужди, съхраняване на всички документи и осигуряване на техническо съдействие при проблем. От своя страна 1 месец след приемането и подписването на договора, професионалния домоуправител трябва да подаде уведомление до общината, че той е новия управител, защото наличието на такъв е напълно задължително за всяка сграда.

Сега, като сте запознати с всичко по отношение на професионалния домоуправител, сами ще прецените дали да се възползвате от услугата, или ще се престрашите и ще поемете нещата в свои ръце.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here