Престой в солна стая

0
674

Солните стаи са безопасен метод спадащ към т.нар. холистични подходи, които използват нелекарствени средства. Солта е най-стария лек и нейните ползи са неоспорими.

Тези помещения са оборудвани със скъпа машина, наречена – халогенератор, която обикновено не можем да си позволим у дома, а и няма смисъл. В домашни условия си имаме инхалатори.

За разлика от тях, където вдишваме воден разтвор с натриев хлорид тук солта е суха. Тя преминава през халогенератора и се разпръсква на фини, микрочастици. Солта за тези апарати също е скъпа, защото е медицинска, пречистена сол, която ние да вдишваме при всяко посещение.

За разлика от инхалаторите, с които понякога насила караме децата ни да стоят през един час, докато се втечни хремата и започне да излиза през носа, вместо към гърлото, едно посещение в солна стая на ден е напълно достатъчно. Както за възрастни, така и за деца.

Защо обаче различните стаи предлагат различно времетраене, което варира между 20 и 40 минути?

Най-важното разделение тук е дали солната стая ще се ползва от възрастни или деца.

Ако е за детска солна сесия, то тогава престоят в солна стая е по-кратък между 20-30 минути, защото децата дишат по-бързо и се счита, че по-бързо си набавят нужното количество сол.

Но тук отново ще видите солни стаи, които предлагат детски сзесии между 20 и 30 минути. Причините за това разминаване могат да бъдат:

  • Машината на стаята – халогенераторът фабрично е настроен за по-малко минути, защото „пуска повече сол“
  • Солната стая е решила да прави по-често сесии, за да поеме повече хора на по-кратки интервали

Каквато и да е причината не си мислете, че трябва да удължите времето според вашето усмотрение. Особено, ако сте с деца. Не, че ще ги пресолите, но ако посещавате стаята всеки ден може да се получи пренасищане и суха кашлица, затова спазвайте правилата на съответния обект и собствениците му.

Престоят за възрастни в солната стая в повечето случаи е 40 минути и това  е напълно достатъчно. И да си починете пълноценно и да прочистите дробовете си.

От един път обаче няма да стане. Затова направете поне 3-5 сесии, ако лекувате хрема, 10-на последователни сесии, ако се възстановявате след грип, 20-на последователни сесии, ако имате алергия преди всеки сезон. А за профилактика, релаксация и приятно четете на книга може да посещавате стаята и през ден. Определено всеки има нужда за малко да смени обстановката, а какво по-прекрасно от бяла, чиста солната стая с приятна музика или в тишина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here