Органично вино. По-добро е отколкото си мислите

0
1305

Когато навлезем в темата за виното и говорим за органично вино, разграничаването на митовете от фактите може да бъде трудна задача. По-голяма част от наличната информация е противоречива, а в почти всяко семейство на село се прави вино или ракия, тоест почти всеки има мнение и може да се изкаже по въпроса.
Всъщност няма сериозни аргументи против факта, че пиенето на вино направено от органично грозде е по-добро за здравето отколкото виното от пръскано грозде, но въпроса за органичното вино опира по-скоро до използването на сяра в органичните вина. Серният двуокис не позволява на виното да се превърне в оцет. То спира действието на дрождите, за да не продължи ферментацията на сладките вина, след като са вече в бутилката и е бил използван още от древните римляни при приготвяне на виното.
Най-често използваната дефиниция за органично вино по света е „ферментирало питие направено от органично отглеждано грозде, към което не е добавян серен диоксид”. Серният двуокис (диоксид), се получава естествено в много малки количества по време на ферментацията, но ако винарите добавят допълнителни количества, виното трудно ще бъде признато за органично. Тоест, няма такова нещо като вино без серен диоксид в съдържанието си.
Около 5% от астматиците са силно чувствителни към сулфитите и виното без добавен серен диоксид са възможност да се насладят на напитката. Обаче се оказва, че голяма част от консуматорите и ценители на доброто вино считат, че органичното вино е по-ниско качество от това в което има добавен серен диоксид. Когато в началото на 80те години, накои винари започнали да правят вино без серен диоксид, установили че то по-лесно се поврежда и качеството му е по-лошо. Естествено, лошото качество на виното нямало нищо общо със органичния произход на виното, а единствено на липсата на стабилизиращ и консервиращ агент. За съжаление, оттогава производителите на органично вино страдат от общественото мнение, че органичното вино е лошо вино.
В наши дни, технологията на винопроизводството се е развила дотолкова, че количеството серен диоксид, необходимо да се спре оксидацията, да се контролират бактериите и да се стабилизира виното е минимално, а качеството на органичните вина е се е подобрило значително.
Най-сериозните последствия от погрешните схващания за серния диоксид са свързани със засенчването на най-силните предимства на органично вино. Покрай притесненията за серния диоксид забравяме факта, че гроздето е едно от най-пръсканите насаждения. Често, за един сезон, лозовите масиви се пръскат с около 18 различни химикала, които се абсорбират през обвивката на гроздовите зърна, попиват в почвата и се приемат от кореновата система. Естествено, накрая голяма част от тези химикали се озовават във вашата чаша, а почвите и водите се замърсяват.
Чрез избиране на органични вина, вие не само опазвате вашето здраве, но имате шанса да подкрепите отговорните винари, които мислят за опазването на околната среда и запазване за бъдещите поколения.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here