Опасен ли е мононатриевият глутамат?

0
1322

Мононатриевият глутамат (Е621) e сол на натрия и глутаминовата киселина и се използва като добавка в храните, за да усили вкуса им.
Попитайте някой, дали мононатриевият глутамат (МНГ) е опасен и ще получите безброй отговори. Някои от по-научно ориентираните хора ще се присмиват на идеята, че МНГ е опасен или крие реални рискове за здравето. Разбира се, те ще допуснат, че има по-чувствителни хора, които получават главоболие или мигрена, когато го консумират, но МНГ всъщност не навреди на останалите от нас. Или вреди?
Вие сте един от многото, които не вярват, че МНГ е опасен? Или смятате, че трябва да изпитваме недоверие към това ултрамодерно вещество изобретено през 1908 г. като хранителна добавка и да се съмняваме в неговата безопасност? Как бихте използвали научните изследвания, за да убедите скептиците сред кръга на семейството и приятелите си? Добрата новина е, че науката доказва, че МНГ е опасен.
1. Има все по-голям брой хора, които съобщават за незабавни и нежелани реакции в рамките на минути след консумиране на МНГ. Може би вие сте един от тях? Или, може би познавате някой, който е чувствителен? Типичните оплаквания включват: усещане за парене в устата, главата и шията; слабост на ръцете или краката; главоболие, стомашно разстройство, уртикария или други реакции от алергичен тип. Съмнявате се? Откъде тези хора знаят, че тези реакции са всъщност заради консумирането на МНГ? Как се контролират тези експерименти?
2. Направени са двойно-слепи проучвания за ефектите на МНГ. Това са проучвания, при които нито участниците, нито тези, които провеждат проучването знаят, кои консумират МНГ. Всичко е на случаен принцип. Досещате ли се какви са резултатите? Тези проучвания са установили, че излагането МНГ причинява също така напрежение в мускулите, умора, изтръпване или мравучкане, и зачервяване на лицето при чувствителни хора. Но какво, ако не сте един от тях? Ако МНГ не причинява значима или незабавна реакция при вас?
3. Счита ли се все още МНГ за опасна хранителна добавка? Да!
Това е, защото ефектите от МНГ са с натрупване. Ако не реагирате на МНГ сега, не значи, че няма да го направите по-късно. Според д-р Ръсел Блейлок, чувствителността към МНГ се натрупва в тялото ни, докато не постигнем това, което той нарича „праг на чувствителност”. Причината е, че МНГ свръхстимулира нашата нервна система – възбужда нервите и причинява възпалителна реакция. С течение на времето, тези повтарящи се възпалителни реакции карат нервите ни да произвеждат все повече и повече нервни клетки, които са чувствителни към този вид стимулация. Колкото повече чувствителни нервни клетки имаме, толкова по-силен ще бъде незабавния отговор на МНГ.
Все още се чудите за МНГ? Защо да се тревожите за това какво ядете сега, когато то не предизвиква никаква реакция при вас?
3. Още през 1957 г., изследователски екип решава да проучи как глутамата може да помогне при заболявания на ретината. Глутаматът е основна и необходима аминокиселина в храната (може би най-честият невротрансмитер в мозъка). Изследователите хранели плъхове с МНГ и били шокирани от резултатите. Вместо да се подобрят, клетките на ретината, които са отговорни за зрението, били унищожени! Десетилетие по-късно, неврологът д-р Джон Олни използва този метод на унищожаване на клетки на ретината, за да може да изучи визуалните пътища към мозъка. Той установява, че МНГ не само унищожава ретината, но също така и части на мозъка. Това увреждане на мозъка се постига след като невроните се възбудят да такава степен, че да умрат. Той нарича това „ексцитотоксичност”, което е довело последващи изследователи да опишат МНГ като „ексцитотоксин”.
4. МНГ също така предизвика драстични хормонални колебания. Мишки, инжектирани с МНГ бързо затлъстяват, стават неактивни и имат хормонални проблеми.
Казвате това са мишки и плъхове. Ние сме хора. Със сигурност това няма да ни се отрази по същия начин. За съжаление, този довод не е много обоснован.
5. Хората са 20 пъти по-чувствителни към МНГ от маймуните, 5 пъти по-чувствителни от плъховете. Притежаваме рецептори за глутамат на всеки по-голям орган и дори на върха на езика ни! Това означава, че една пета от нивото на МНГ използвано, за да предизвика очевидно увреждане на мозъка на плъх ще направи същото за вас.
6. А какво да кажем за отглеждането на бебетата? Оказва се, че МНГ е особено вреден за бременни и кърмещи майки, защото кърмачетата и малките деца, са четири пъти по-чувствителни към МНГ, отколкото възрастните. Много висок прием на МНГ може да доведе до риск от пристрастяване, поведенчески, емоционални и ендокринни проблеми по-късно в живота на бебето. Много изследвания са показали, че глутаматът играе важна роля във формирането на мозъка по време на развитието.
7. Вече знаем, че глутамата е основният невротрансмитер за хипоталамуса. Този раздел на мозъка контролира повечето от вашите хормони, поведението на хранене, контрол на температурата, регулиране на болката, навиците на съня, както и автономния контрол на сърцето, стомашно-чревния тракт, белите дробове и пикочния мехур. Когато животните се хранят с МНГ в началото на живота си, те развиват тежки аномалии, които включват нисък ръст, малки ендокринни органи (хипофиза, надбъбречни жлези, щитовидната жлеза, яйчници, тестиси и панкреас), и по-висок риск от припадъци.
Това достатъчно ли е, за да предизвика тревога? И струва ли си риска? Ако искате да избегнете МНГ, как можете да го направите?
Оказва се, че е по-трудно, отколкото изглежда. Ако всичко, което трябва да направите е да четете етикетите на хранителните продукти и да сложите всичко, което съдържа МНГ обратно на рафта, бихте могли да се справите без много затруднения. Или ако можете да се доверите на производителя на храни, който е поставил етикет „Без добавен МНГ“. Но, МНГ се крие в повече от 40 други одобрени съставки като добавката може да се крие зад изразите “вкусова добавка”, “подобрител на вкуса” и др. Продукти, които съдържат МНГ са чипсове, сухари, снаксове, консерви (риби, пастети), колбаси (особено варените), готовите кубчета бульони (Галина-бланка, Маги), готовите супи, соеви сосове, кетчупи, майонези и още много други. Други имена на Е621са умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и др. Повече информация къде се крие МНГ в етикетите на хранителните продукти, можете да намерите в този списък http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here