Не изхвърляйте черупките от яйца!

0
1426

Не изхвърляйте черупките от яйца! Те са най- балансираното природно средство за набавяне на калций.

Черупката на яйцето е нещо, което изхвърляме като безполезно и не го възприемаме като нещо полезно за нашето здраве. За съжаление, това е заблуда, тъй като то не само е полезно като питателна храна, но може да се използва за няколко цели. Многобройни изследвания са показали, че яйчените черупки са идеален източник на био – наличен и добре усвояем калций.

Яйчните черупки имат уникални полезни лечебни свойства
Костната тъкан се състои от калций. Всъщност, човешки кости и зъби са много близки до състава на черупката на яйцето. Едно от предимствата на яйчните черупки е калцият, съдържащ се в черупката (93%).

Освен това, яйчните черупки също съдържат минерални елементи: магнезий, фосфор, силиций, натрий, калий, желязо, сяра, алуминий и др.
В черупките от яйца са откити 27 елемента. Също така протеина на черупката се състои от такива основни аминокиселини като метионин, цистеин, лизин, изолевцин. По този начин, правилно приготвените яйчни черупки са най- балансираното природно средство за получаване на калций.
Яйчните черупки са особено полезни за малките деца, защото телата им образуват по-интензивно костна тъкан, което изисква непрекъснат приток на калций. Яйчни черупки, включени в бебешката храна могат да бъдат от полза за предотвратяване на рахит и анемия.

Изследванията също показват, ускорено оздравяване при използване на черупката за лечение на такива ортопедични заболявания като вродено изкълчване на бедрото или остеопороза.
За да използвате яйчните черупки ще се нуждаете от органични яйца за да се избегне съдържанието на каквито и да е химикали или антибиотици.

Начин на приготвяне:
Вземете черупките от яйца и ги сложете във вряща вода за около 5 минути. Това ще убие всички патогени. След това изсушете на въздух черупките и ги смелете в кафемелачка. Взимайте по 1/2 чаена лъжичка на ден. Важно е да се отбележи, че витамин D в значителна степен подпомага усвояването на калций. Така че се уверете, че получавате достатъчно слънчева светлина и/или яжте храни богати на витамин D.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here