Мога ли да отида в чужбина със заем?

0
833

Сега е трудно да се срещне човек, който не би имал задължения по заем, а някои граждани дори имат няколко договора за заем наведнъж. Възможно ли е да отидете в чужбина с необезпечени заеми? Какво казва нашето законодателство за това?

Нека започнем веднага с факта, че ако заемът е изплатен без проблеми, няма забавяне на плащанията, тогава кредитополучателят няма от какво да се страхува. Можете спокойно да си купите билети и да отидете в чужбина, никой няма да ви държи сметка за това. Кредитите не са причина за забрана или преминаване на границата. Ако говорим за малки закъснения, то според закона за кредитните истории те се отразяват само в Бюрото по кредитни истории.

Възможно ли е да пътувате в чужбина, ако имате закъснение?

Ако плащането по заема е просрочено, тогава ситуацията тук ще бъде съвсем различна. Според законодателството длъжниците по заеми могат да бъдат обект на мярка за забрана на пътуване в чужбина. Следователно, имайки големи закъснения в плащанията, остава да се задоволим с движение само в рамките на страната. Но дори и в този случай не трябва да изоставяте планираното пътуване, ако имате няколко закъснения, всъщност не всичко е толкова страшно, колкото изглежда. Забрана за пътуване в чужбина може да бъде наложена само от съдебен изпълнител. Съдебният изпълнител може да наложи забрана само по решение на съда. Оказва се, че докато банката не заведе дело, докато не бъде издадено и влязло в сила съдебно решение, просто не може да бъде наложена забрана за пътуване. Забрана за пътуване може да бъде наложена само със заповед на съдебния изпълнител, след като банката заведе дело срещу кредитополучателя и спечели делото.

Ако ви предстои по-дълго пътуване и се притеснявате за това че имате дълг към конкретна банка, не се притеснявайте. Проверете законово нещата за да сте наясно и спокойни в обстоятелствата и се забавлявайте! Нещата винаги имат решение!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here