Кръщенето като важна церемония за родителите

0
1962

Въпреки, че може да бъде много изтощително за лишените от сън родители, няколко месеца след рождението на детето, всички очакват деня на кръщенето. Това е моментът, в който ще дадете име на бебето ви, ще го представите пред Бог и пред цялата рода.

Тази церемония е по ваше лично желание, като с нея се приветства малката рожба в света на християнството. Но сега, когато тази християнска традиция се подценява, има заместителни нерелигиозни еквиваленти на кръщенето. Непривържениците на църквата се чудят дали да покръстят като по обичай детето или да направят друг вид церемония по случая. Главният въпрос на невярващите е дали свещения ритуал ще помогне за в бъдеще на рожбата им или това ще изглежда лицемерно спрямо църквата.

Преброявания в страната показват, че 52 процента са християните, 18 процента са от други религии, а останалите 30 не принадлежат на никаква религия.  Доказано е, че 6 на 10 души вярват в Бог или някаква жизнена сила. Тъжното е, че едва 40 процента от населението посещават църква поне веднъж месечно. Много родители до последно се чудят за решението си относно кръщенето, но са сигурни, че искат да има церемония за даването на име на детето. Но традицията си, в която родителите отбелязват началото на приемането на християнството от страна на детето им, си остава на първо място.

Понякога причина за извършването на свещения ритуал е натиск от други религиозни семейства или членове на родата. В някои семейства имат традиция, чрез която си придават рокля, с която е кръстено първото дете в рода, което автоматично тласка към кръщене на новото. Това обаче се прави в ранна възраст, за да може детето да се побере в роклята. Този свещен ритуал може да бъде официална и религиозна церемония, но и легитимна причина родителите да организират просто парти по случай новото бебе в рода.

Кръщенето е християнска благословия, чрез която детето приема словото на Бог, а Той го благославя да се вслушва в Него и до върви по пътя Му.  За това да се продължават и насърчават подобни християнски традиции е много хубаво нещо, защото те обединяват семейството и близките.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here