Краткосрочен или дългосрочен заем – какво да изберем?

0
934

Какво е краткосрочен заем? Както подсказва името, краткосрочният заем е банков продукт с кратък срок на погасяване. Най-общо казано, банковите заеми попадат в три основни категории: краткосрочни заеми, така наречените бързи кредити, средносрочни заеми и дългосрочни заеми. Краткосрочният заем е задължение със  срок на погасяване до 1 година. Средносрочните заеми трябва да бъдат погасени в рамките на 3 години от вземането им, а дългосрочният заем е задължение със срок на погасяване над 3 години.

В допълнение към факта, че бързите кредити се отличават с кратък срок на погасяване, те имат още няколко характеристики. Този вид ангажимент се характеризира с опростени процедури, т.е. не изисква предоставяне на удостоверение за доходи, може да се направи онлайн и решението за предоставяне на такъв ангажимент се взема по алгоритъм, а не от консултант . Поради тази причина краткосрочните заеми изглеждат изключително атрактивни и могат да бъдат наистина изгодно решение, когато внезапно имаме нужда от малка финансова инжекция.

Краткосрочен или дългосрочен заем – какво да изберем?

Има няколко съществени разлики между краткосрочен и дългосрочен заем. Какъв вид финансов ангажимент е най-подходящ за вас в даден момент зависи от вашите индивидуални нужди и финансови възможности. Краткосрочният заем се отличава преди всичко с по-кратък срок на погасяване (до една година) и опростен процес на кандидатстване за пари. Трябва обаче да се помни, че като част от краткосрочен заем няма да получите твърде много пари.

Дългосрочните заеми от своя страна се характеризират с по-дълъг срок на погасяване (от над година до дори 25 години) и по-дълго време на изчакване за решение за кредит. Като част от дългосрочен заем можете да получите много голяма сума, което го прави идеален ангажимент, ако искате да финансирате по-голяма цел, например,  покупка на недвижим имот . Дългосрочните кредити също не са за всеки, защото колкото по-висока е сумата и по-дълъг е срокът на кредита, толкова по-големи ще бъдат изискванията на банката към клиента.

Бързият кредит ще бъде печеливш, когато имате нужда от малка сума и искате бързо да погасите задължението. Що се отнася до  цената на такъв зае , тя очевидно зависи от лихвения процент, комисионната и други допълнителни разходи. 

Източник: Sofia Cash

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here