Как да съхранявате билки?

0
1191

Изсушаването на въздух или замразяването са естествени, лесни и евтини начини за сухранение на подправки за домашни ястия. Кулинарните билки са едни от най-разнообразните растения, които градинарите могат да отглеждат. Те се развиват във всяко едно помещение, което има добра слънчева светлина, имат специфичен аромат, който се използва за овкусяване на разнообразни храни, могат лесно, евтино и естествено да бъдат запазени и когато се съхраняват правилно ще останат свежи за дълъг период. Бонус е ароматът на домашно отглеждани билки – те ще растат добре в саксии на верандата, на балкона или дори на перваза на прозореца – и ще са по-добри от билките, предлагани в близките магазини за хранителни стоки.
Прибиране на реколтата:
Има две съображения за прибиране на реколтата от билки в пиковия им вкус – времето на сезона и времето на деня. Най-доброто време за прибиране на реколтата е, когато цветните пъпки се образуват или са току що отворени. Това е така, защото билките получават своя аромат от маслата в листата, а листата имат най-много масло точно преди цъфтежа. Ако растението е цъфнало, може, разбира се, все още да се събира. Цветовете също имат различни цели, включително добавянето им в салати, омлети и билкови масла. Най-доброто време да се обират билки е средно-до-късно сутринта, когато слънцето е изсушило росата от листата, но преди горещината на деня да е намалила аромата.
Aко прибирате реколтата през зимата е добре да режете малки количества за готвене, а не големи. Рязането na растенията насърчава нов растеж, но когато то е крехко може да загине от студа. Дори и издържливи трайни насаждения могат да умрат от студа, ако растенията са сериозно подрязани.
Запазване на билките:
Билките могат да се съхраняват за дълги периоди чрез изсушаване или замразяване. Те могат да се изсушат във фурна или дори в дехидратор, но изсушаването на въздух е най-лесния, най-евтиния и най-ефективния начин за запазване на аромата. Изсушаването на въздух е бавен, естествен процес, в който листата запазват повече от техните масла, отколкото с по-бързите методи за сушене. Микровълните не се препоръчват, защото те готвят билките, компрометирайки качеството им.
Ето един класически процес от четири стъпки за сушенето на билки на въздух:
1. Нарежете стъблата, внимателно разклатете, за да се отстранят насекоми, прах и остатъци и премахнете пожълтелите или повредени листа.
2. Изплакнете със студена вода и оставете да изсъхнат.
3. Махнете няколко долни листа, съберете пет-шест голи стъбла, обърнете с главата надолу и завържете заедно.
4. Окачете ги в проветриво помещение помещение и ги оставете да престоят две-три седмици или по-дълго.
Замразяването на билки също е ефективен начин да се запази аромата им.
Просто следвайте стъпки една и две по-горе и след това поставете няколко клончета в херметично затворен пластмасов контейнер или буркан. Или разпределете билките на хартия за готвене, сложете ги във фризера и когато билките замръзнат ги поставете в херметически затворени контейнери и поставете съдовете във фризера.
За да използвате билки в супи или яхнии ги нарежете, сложете ги във форми за лед, допълнете ги с вода, замразете ги, извадете замразените кубчета от формите за лед, поставете ги в херметически затворени торбички и ги върнете във фризера.
Съхраняване на изсушените билки:
Билките трябва да са напълно сухи. Изхвърлете всички връзки, които имат мухъл. Изронете листата от стъблата, поставете листата в малки херметически затворени контейнери (торбички за съхранение на храни, малки буркани) и съхранявайте контейнерите на хладно, сухо и тъмно място – хладилника върши идеална работа.
Готвене със съхранени билки:
За най-добри резултати, използвайте билките в рамките на една година. Точно преди добавянето на билките в дадено ястие, смачкайте ги с хаванче за да освободят своя аромат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here