Как да си приготвим домашно кисело мляко

0
1999

Със сигурност е по-лесно докато пазарувате в супермаркета да сложите кофичка кисело мляко в количката си, но то не може да се сравни по качество с домашно приготвеното. Киселото мляко, направено с жива закваска подобрява храносмилането, засилва имунитета и намалява хранителните алергии. Добрата новина е, че правенето на кисело мляко в домашни условия е изключително лесно, отнема само около 30 минути време за приготвяне като можете дори да го заквасите преди лягане и да го оставите да пренощува. Просто следвайте тези стъпки:

Необходими съставки:
1 литър мляко
1/4 -1/2 чаша обезмаслено сухо мляко (по желание)
2 супени лъжици кисело мляко с живи култури (или лиофилизирани бактерии)

Необходимо оборудване:
Приготвянето на домашно кисело мляко изисква много малко специално оборудване – стъклени буркани или други съдове за съхранение, термометър, машина за кисело мляко или друг инкубатор.
Подготовка:
Започнете с почистване на цялото си оборудване и инструменти, както и работната повърхност. Повечето прибори и съдове за съхранение могат да бъдат измити в съдомиялна машина. Подгответе си ледена баня, като например напълните голяма купа или мивка с лед или студена вода.
Приготвяне:
1. Загрейте млякото до 85 градуса.
Препоръчително е да използвате млековарка или две големи тенджери, които влизат една друга, за да създадете двойно дъно. Това ще попречи на мляко да загори, а вие трябва само да го разбърквате от време на време. Ако нагрявате млякото директно, не забравяйте да го разбърквате непрекъснато. Ако не разполагате с термометър, 85 градуса е температурата, при която млякото започва да се разпенва.
Можете да използвате всякакъв вид прясно мляко, включително и пълномаслено, нискомаслено, обезмаслено, пастьоризирано, хомогенизирано, органично, сурово, сухо, краве, козе, соево и др. UHP или свръхвисоко пастьоризираното мляко, е обработено на по-висока температура, която разгражда някои от протеините, необходими на бактериите, поради което някои срещат трудности при приготвянето на кисело мляко от UHP.
2. Охладете млякото до 43 градуса.
Най-добрият начин да направите това е да поставите съда с млякото на водна баня със студена вода. По този начин бързо и равномерно ще намалите температурата като от време на време разбърквате. Ако охлаждане при стайна температура или в хладилник, трябва да бъркате по-често. Изчакайте докато млякото се охлади до 49 градуса и не му позволявайте да изстине до 32 градуса, 43 градуса е оптималната температура. Ако температурата на млякото спадне прекалено ниско, го загрейте отново.
3. Добавете обезмаслено сухо мляко, ако желаете.
Добавянето на около 1/4 чаша до 1/2 чаша обезмаслено сухо мляко в този момент ще увеличи хранителното съдържание на киселото мляко. Киселото мляко ще се уплътни по-лесно. Това е особено полезно, ако приготвяте кисело мляко от обезмаслено прясно мляко.
4. Добавете закваската.
Закваската са живите бактерии, които са необходими за създаването на кисело мляко.
Ако използвате кисело мляко като закваска: В малка купа смесете около 1 чаша топло мляко с киселото мляко и разбъркайте за да се смесят. Добавете сместа към останалото топло мляко и разбъркайте докато се хомогенизира напълно. Не се разбърква енергично.
Ако използвате суха или течна закваска: Следвайте инструкциите на производителя и добавете определено количество закваска към топлото мляко, разбърквайте докато се хомогенизира напълно. Не се разбърква енергично.
5. Инкубирайте.
Изсипете сместа в чистите буркани. Покрийте всеки един от тях плътно с капак. Позволете на бактериите да се инкубират. Поддържайте кисело мляко топло при температура колкото е възможно по-близо до 38 градуса. Това подпомага развитието на бактериите. Инкубирайте сместта в продължение на 5 до 10 часа, в зависимост от желания вкус и консистенция. По-дългият инкубационен период произвежда по-гъсто и по-кисело мляко. Не пипайте киселото мляко по време на инкубацията.
Можете да инвестирате в машина за кисело мляко, но има много потенциални инкубатори, които може би вече притежавате. Освен това, можете да използвате закрит съд, разположен в конвенционална фурна, която да загреете на най-ниските градуси и да изключите за инкубирането. Друг вариант е просто да покриете изолиращ съд с одеяло или кърпа, като вътре можете да сложите и няколко буркана с топла вода, които да поддържат температурата. Освен това, можете да поставите съда с бурканите в мивка пълна с топла вода в или в хладилна чанта.
6. Извадете бурканите
Уверете се, че киселото мляко е готово. Опитайте леко да разклатите един от бурканите – киселото мляко не трябва да се движи ако е готово. След като киселото мляко е достигнало желаната гъстота и е инкубирано достатъчно време, бурканите се изваждат и се поставят да се охладят в хладилник. Киселото мляко се съхранява в хладилник и е годно за консумация в продължение на 1 до 2 седмици. Ако използвате част от него за закваска е добре това да стане в рамките на 5 до 7 дни.
Много търговски млека включват сгъстяващ агент, като пектин, нишесте или желатин. Не се изненадвайте ако домашното кисело мляко е с по-рядка консистенция. Можете да го прецедите през тензух ако желаете по-плътна консистенция.

Експериментирайте, докато го приготвите според вашите вкусови предпочитания. Можете да добавите домашно сладко, конфитюр, кленов сироп или сладолед за различен вкус. За по-здравословен вариант, използвайте пресни плодове, овесени ядки с или без малко количество мед.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here