Как да се справим с погасяването на множество кредити

0
400

Всеки от нас мечтае за страхотен дом, добра кола, ваканция поне веднъж годишно и проспериращ живот. За да постигнем всичко това, ние често избираме различни видове заеми – бързи кредити, банкови кредити и така нататък. За съжаление, често поради натрупване на твърде много задължения, ние не можем да ги изплатим. Какво да правя тогава? Решението може да бъде консолидационен заем. Нека разберем какво е то.

Консолидационен заем

Консолидацията на заемите не е нищо друго освен комбинация от всичко в едно. Благодарение на това можем да изплатим всички заеми на една вноска, която в крайна сметка е по-ниска от сумата на всички индивидуални заеми. Разбира се, консолидационният заем е друга услуга, която банката трябва да спечели. Така че можем да разчитаме на по-ниска вноска, но трябва да се съобразим и с това, че срокът на погасяване ще бъде удължен, което е свързано с по-високи разходи.

Как да изберем консолидационен заем?

Преди всичко трябва да обърнете внимание на лихвения процент, който освен комисионната е основният фактор, определящ цената на заема. Затова трябва да изберем оферти с най-ниска номинална лихва. Друг критерий е срокът на заема. Това ще зависи от вида на консолидационния заем. При обезпечените с ипотека можем да разчитаме на срок на погасяване до 35 години. Ако консолидираме обикновените парични заеми, срокът на погасяване няма да надвишава 10 години. Тъй като банките непрекъснато се надминават в предлагането на различни продукти, за да спечелят клиенти, можем да разчитаме на допълнителни условия. Имаме предвид например намаление на лихвените проценти за клиенти с добра кредитна история, бързо решение за кредит или ваканция от плащане на вноски.

Когато вземаме решение за консолидационен заем, в самото начало си струва внимателно да анализираме задълженията си и да преценим кои изискват консолидация. В момента банките дават възможност за консолидиране на широк спектър от задължения, вариращи от ипотечни и автомобилни заеми, през парични заеми, завършващи с вноски за закупуване на оборудване или овърдрафт по сметката. Има много възможности, от нас зависи кой вариант да изберем.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here