Как да отгледате кълнове броколи

0
3627

Отглеждането на кълнове броколи у дома е лесен и евтин начин да се насладите на този богат на полезни хранителни вещества зеленчук. Кълновете броколи изглеждат като люцернови кълнове и имат подобен вкус.
За кълновете броколи:
Кълновете броколи са семена броколи, които току-що са започнали да растат. Ако се оставят необрани, те ще се превърнат в броколи растения. Покълналите семена стават все по-популярни, поради съдържанието на високи нива на полезни хранителни вещества. Кълновете могат да имат до 50 пъти повече сулфорафан от зрелите броколи. Други полезни вещества, открити в кълновете броколи, включват: протеин, витамини А, В, С, Е и К, калций, желязо, цинк, калий. Кълновете броколи също така са чудесен източник на растителен естроген, който може да помогне на жените с хормонални промени, свързани с предменструалния синдром и менопаузата.
Отглеждане на кълнове броколи у дома:
Тъй като в действителност няма да отглеждате зрели броколи, „оборудването”, от което се нуждаете е леснодостъпно и може да използвате неща, които най-вероятно вече притежавате вкъщи. Ето какво ви е нужно:
1. Органични семена броколи.
При избора на семената за отглеждане на кълнове, не забравяйте да проверите етикетите на пакетите. Много търговски семена се третират с химикали и други вещества, които да ги направят по-дълготрайни. Докато тези химикали не са вредни в напълно отгледаните растения, те ще бъдат по-концентрирани във филизите, които не са имали толкова много време да растат. Потърсете органични семена броколи, без никакви пестициди или други химикали. Най-вероятно ще се подведете по модерните хибриди и други маркови семена, но те са по-скъпи и това е напълно ненужно. Обикновени нетретирани семена броколи са перфектни.
2. Почва за покълване.
3. Плитки контейнери за засаждане.
Контейнерите, необходими за засаждане на семената, могат да бъдат пластмасови кутии, облицовани картонени кутии, тави, саксии, сандъчета или нещо, което да задържи слой почва и да я поддържа влажна. Може да използвате буркани за покълване, но в действителност отглеждането им в почва е много по-лесно и произвежда по-питателни и изобилни кълнове. Освен това не се препоръчва бурканите да се използват за броколи, тъй като много от тях не позволяват правилното дрениране или вентилация. Кълновете могат да развият мухъл, ако се оставят във влажна среда твърде дълго. Контейнерите също така заемат по-малко пространство, отколкото бурканите.
4. Пластмасова обвивка.
Как да засадим семената:
Това са стъпките, които трябва да предприемете, за да покълнат вашите семена броколи:
1. Накиснете семената броколи за една нощ във вода със стайна температура.
2. Поставете слой почва в контейнера и добавете малко вода, за да се овлажни.
3. Разпръснете тънък слой от семена върху почвата. Не е нужно да се притеснявате за разстоянието между семената, тъй като няма да отглеждате растения.
3. Покрийте семената с тънък слой почва.
4. Поставете слой от найлон върху горната част на контейнера и пробийте няколко дупки, за да се даде възможност за лека циркулация на въздуха.
5. Съхранявайте на топло и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.
След като сте засадили семената, те трябва да започнат да покълнат в рамките на два дни. Готови са за консумация от три до пет дни след поникването.
Съвети за съхраняване и използване на кълновете:
Правилното съхранение и редовното засаждане ще ви осигури непрекъснато наличие на тези здравословни кълнове. Ето някои съвети, които да ви помогнат:
1. След прибиране на реколтата, кълновете трябва да се съхраняват в проветрив контейнер в хладилник за не повече от две седмици.
2. Ако вашите кълнове имат лоша миризма или са лигави ги изхвърлете.
3. Кълновете могат да бъдат замразени, но след размразяването те вече няма да бъдат хрупкави. Текстурата на размразените кълнове може да бъде отблъскваща.
4. Готвенето на кълнове броколи във вода ще намали значително тяхната хранителна стойност. Ако те трябва да бъдат затоплени, покрийте ги и леко ги стоплете в микровълнова фурна.
5. Засаждайте нови семена на всеки няколко дни в нови контейнери, за да си осигурите непрекъснато снабдяване.
6. Кълновете могат да се добавят към салати и сандвичи, или да се използват като топинг на закуски като сухари с крем сирене.
Кълновете броколи са вкусни и много питателни, и е забавно да ги отглеждате. Опитайте да направите децата участници в засаждането и прибирането на реколтата, и те може да се заинтригуват, и от тяхното консумиране!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here