Как да отгледаме вкусни и негорчиви краставици

0
2471

Вкусни и сочни краставиците са популярни за ядене както пресни, така и консервирани като кисели краставички. Една от радостите на лятната градина е да срежете една току-що откъсната краставица и да се насладите на първата хрупкава и свежа хапка. Това е радостта, когато краставицата има сладък и освежаващ аромат.Но понякога, без видима причина, някоя ще горчи.
Как се случва това, и по-важно, какво можете да направите за да го избегнете?
Ако следвате тези съвети, за да сведете до минимум най-големия враг на краставиците – стресът- ще предотвратите горчивината, както и повечето от останалите проблеми, които може да са помрачили реколтата ви, като вредители и болести. И обещавам, че тази година ще се радвате на най-свежите и най-вкусните краставици.
Тайни за отглеждане на вкусни краставици
Някои краставици започват да нагарчат, но някои стават горчиви заради условията в тяхната среда, много от които можете да контролирате. Растенията, които са стресирани е по-вероятно да дадат горчиви краставици, а колко горчив е вкусът им зависи от тежестта на стреса. Стресът най-често се причинява от недостатъчна и неравномерна влага, но екстремалните температури и бедната хранителна среда също могат да допринесат. Ето как можете да намалите стреса:
1. Осигуряване на влага. Осигурете на растенията много влага, особено около времето когато растението цъфти и завързва. Всекис стрес свързан с липса на вода по време на този период на бърз растеж покачва нивата на съединенията с горчив вкус. Краставиците са бързорастящи и следователно е необходимо между 1 и 2 сантиметра вода на седмица, в зависимост от времето и характеристиките на почвата. Ключът е да се поддържа почвата леко влажна по всяко време. Поливайте по-обилно веднъж или два пъти седмично и по-често, ако градината е на песъчлива почва.
2.  Мулчиране. Можете допълнително да намалите стреса от недостатъчно вода чрез мулчиране на растенията с органична тор. Мулчирането помага да се управляват и съхранят нивата на влажност, като същевременно се предпазва от плевели. Мулчирането с полиетиленов мулч може да се прилага при засаждане, но преди да се приложи органичен мулч, като например слама изчакайте до лятото или след като почвата е затоплена до над 20 градуса.
3.  Регулиране на температурата. Краставици обичат топлите условия, но отглеждането на сочни и вкусни краствици в горещините понякога може да бъде предизвикателство. В действителност, високите температури не само могат да повлияят на качеството на краставиците, те също могат да предизвикват цъфтеж на повече мъжките цветове. Ако отглеждате краставици в горещ климат, се препоръчва осигуряване на филтрирана следобедна сянка – стратегически чрез засаждане високи култури в южния край на градината или чрез засенчване, което да блокира 40 до 50 на сто от слънчева светлина .
4.  Осигурете им слънчева светлина и добра почва. За добри на вкус краставици и оптимални добиви, отглеждайте растенията на слънчево място в топла, плодородна и добре дренирана почва богата на органични вещества. Издигнатите лехи са идеални. Краставиците изискват рН на почвата между 6,0 и 7,0. Изчакайте преди да посеете семената или засадите растенията, докато премине опасността от измръзване и температурата на почвата се е повишила до най-малко 15 градуса. Един неочакван студ може да убие растенията, да забави техния растеж и да ги стресира. Можете да засеете семена на закрито три до четири седмици, преди да очакваното външно засаждане. Бъдете внимателни да не се увредят корените при пресаждането.
5. Торене. Краставиците процъфтяват в ронлива почва. Няколко сантиметра органична материя в почвата преди засаждане спомага за реализирането на тази цел. Обогатете почвата с компост или прегорял тор. След като се появяват първите цветове, заровете между редовете компост, прегорял оборски тор или органични торове. Ако листата са жълтеникави, растенията се нуждаят от повече азот. Направете място. Осигуряването на пространство на растенията е само още един трик за среда без стрес. Ако отглеждате решетъчни растения те трябва да са на разстояние 20 до 30 см едно от друго. Местата с един или два разсада трябва да са на разстояние около 30 см един от друг. Високите храстовидни сортове е добре да са 90 см един от друг във всички посоки.
6. Блокиране на плевели. Поддържайте градината с краставици и района около нея без плевели. Някои видове са домакини за бактериална болест причиняваща изсъхване, която се разпространява от бръмбари. Интензивното хранене на тези бръмбари може да убие растението, а те са привлечени от стресираните растения – още една причина да отглеждате здрави растенията.
7. Покриване. Парник, пластмасови бутилки с отстранени капачки и пластмасови тунели са страхотни за получаване на ранни растения. Парниците не само помагат на растенията да се развиват по-бързо и да цъфтят по-рано, те също така защитават растенията от насекомите вредители. Уверете се, че сте отстранили всички покриващи приспособления щом растенията започват да цъфтят.

Прибиране на реколтата
В зависимост от сорта краставиците са готови за прибиране на реколтата 50 до 70 дни след засаждане. Колкото повече краставици берете, толкова повече те ще произвеждат. Можете да очаквате по-дълга реколта от най-високо качество краставици от продуктивните растения, ако обирате плодовете често и преди да са станали твърде големи.
Горчивите краища
Ако краставицата горчи няма нужда от паника. Горчивината се концентрира в края на стъблото и кожата и не прониква в целия плод. Просто обелете корите и отрежете краищата на краставицата с около един или два инча за да се намали горчивината.
Горчивата истина
Повечето растения съдържат съединения, известни като кукурбитацини, които придават горчив вкус на краставиците. При ниски нива те дори не могат да се усетят при консумация. Но високите нива на кукурбитацини произвеждат изключително горчиви плодове-толкова горчиви, че яденето им ще предизвика бунт в стомаха. Нивата на кукурбитацина се повишават, когато растението е под стрес. Концентрацията на тези съединения варира от растение на растение, от плод на плод, а дори и в рамките на самия плод. Възможността да усещате кукурбитацините също варира от човек на човек. Дори насекомите имат различни предпочитания за кукурбитацини – съединенията привличат бръмбари, но отблъскват други насекоми като листни въшки и акари.
Антигорчив ген
Кукурбитацини се намират в повечето тиквови растения, но някои сортове краставици притежават ген, който подтиска образуването им. Тези растения винаги произвеждат негорчиви плодове, дори и при неблагоприятни условия. Сортовете, които притежават този ген включват европейски и холандски краставици –  парниковите дълги, тънки, без семки екземпляри, които обикновено се продават увити с пластмасово фолио за да бъде защитена тънката им кожа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here