Как да коригирате кредитната си история безплатно

0
391

Сред нас има хора, които определено са взимали кредити и не са били коректни при връщането им. Това не означава, че сте нечестен човек. Случва се поради едно или друго обстоятелство да не успеете да възвърнете кредита си навреме и това да изиграе отрицателна въздействие върху името и репутацията ви. Но какво да направите, ако все пак не е идеален? Как законно и лесно да поправим лоша кредитна история? Има само няколко опции в тази ситуация:

1.кандидатствайте за заем в малка регионална банка, в идеалния случай изпълнете всички нейни условия и помолете банката да въведе данни за това във вашата кредитна история;

2.купувайте стоки на вноски (принципът е подобен и тук – подобрете кредитната си история с нов заем);

3.изчакайте няколко години. По правило банките, когато искат кредитна история на потенциален клиент, посочват определен период от време – до 3 години. Ако през този период сте имали само навременно погасени заеми и никакви проблеми, можете да считате кредитната си история за положителна;

4.преговаряйте с банката, в която в момента имате заем за преструктуриране на дълг или разсрочено плащане. Да приемем, че сега имате заем с открити просрочия . Банката ще въведе данни в кредитната история по своя преценка. Следователно, ако преструктурирате дълга си, данните за просрочие няма да бъдат включени във вашата кредитна история в бъдеще.

5.много важен момент за много финансови институции е наличието на данни за съдебни спорове и прехвърляне на обезпеченията на кредитополучателя по съдебен път. Избягването на такива данни е трудно само ако можете да избегнете самия съдебен процес. За да направите това, е полезно да знаете каква е давността на заема и как можете да го използвате.

6.Има и друг начин да почистите кредитната си история. Но работи само ако първоначално данните в него са грешни. Това се случва, за съжаление, редовно. Например вашият съименник е взел заем и не го е изплатил и данните са били въведени случайно във вашата кредитна история. Или заемът е посочен като отворен, въпреки че вече сте изплатили дълга отдавна.

Източник: https://parite.bg/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here