Какво е градинарство в бали слама?

0
2256

С тази алтернативна форма на градинарство може да добавите уникална стойност към вашата зеленчукова или цветна градина. Концепцията – мислете за него като градинарство в контейнери като в случая балата слама се явява самия контейнер. Това е интригуващ и продуктивен начин за градинарите, които биха искали да добавят ново и забавно измерение на собствения си опит. Ръководството ще ви представи подхода на градинарството в бали слама стъпка по стъпка. Ако досега не сте отглеждали зеленчуци в бали слама, защо да не опитате?

  1. Изберете подходяща слама. Бъдете сигурни, че използвате бали слама от пшеница, овес, ръж или ечемик. В тези видове слама, на практика няма на семена. Това е така, защото „сламката“ се състои от стъблата, които остават след като зърното е добито. Те са минали през зърнокомбайн и семената са овършани от стъблото. Балите сено, от друга страна, са изработени от цялото стъбло и на тях има семена. Балите сено неизменно включват също семена от плевели и треви.
  2. Намерете слънчево място. Това градинарство ви прилича на мобилно – просто взимате балите и ги премествате там, където желаете, според позицията на слънцето? Не е точно така. Когато балата се намокри, става много тежка. Изберете слънчево място, където няма да се наложи да бъдат преместени. Ако поставяте балата върху гола земя или трева, добра идея е да се сложат няколко пласта хартия или картон под балата, за да се предотврати прорастването на плевели в нея. Ако поставите балата във вашия вътрешен двор или веранда, можете да я „облечете”, поставяйки я врамка за засаждане.
  3. Позиционирайте балата. Завъртете балата така, че тясната страна с отрязана слама да е обърната нагоре. Сламата е куха и отрязаните краища ще позволят на дъжда и водата от маркуч или лейка да влезе в сламата. Това поставяне е по-ефективно за напояването на балата слама, отколкото, ако е поставена с широката страна, където сламата е прегъната.
  4. Обработете балата. Тя ще започне да се разлага, веднага след като влагата от дъжда или ръчното поливане я напои. Резултат от разлагането е отделянето на топлина във вътрешността на балата, което ще „сготви“ корените и унищожи растенията, ако балата не е правилно подготвена. Обработването на балата отнема 10-14 дни преди засаждане. Тъй като балата може да бъде подготвена по всяко време на годината, можете да увеличите вашия вегетационен период, като започнете процеса на обработка две седмици преди най-ранната дата за засаждане във вашия район. Процеса на обработка на балата е описан стъпка по стъпка:

Дни 1-3: поливайте обилно балата така, че да остава влажна.

Дни 4-9: продължете поливането на балата като добавите течен тор в дозировката, указана на етикета. Това ще добави азот и ще ускори процеса на разграждане.

Ден 10: продължете поливането без тор. Използвайки термометър за месо, измерете температурата вътре в балата. Тя е готова за засаждане, когато вътрешната температура е същата като външната температура. Ако сте мерили температурата на балата по време на целия процес, ще видите, че температурата започва да се покачва след първите няколко дни на поливане, нараства скокообразно в средата на процеса и след това започва да спада.

  1. Изберете растения. Почти всичко, което се развива в почвата ще расте в бала слама. Изключения са високи растения като царевицата и растения, които обичат да „бягат“, като сладки картофи. Страната, в която живеете, също може да повлияе на избора на растения за този тип градинарство. В топъл климат, например, балите ще се разлагат по-бързо, отколкото в по-хладен климат. Независимо какви растения изберете, разположете ги в пространството по същия начин както, ако ги засаждате в земята.
  2. Засаждане. Направете отвор чрез отстраняване на количество на слама равен на размера на кореновата система. Поставете растението в дупката, сложете от почвата от присаждането около него, и след това запълнете останалата част от дупката с част от сламата, която сте премахнали. Доматите трябва да се засаждат по-дълбоко, отколкото други растения, тъй като ще формират корени по стъблата на сламата. Полейте добре.
  3. Поливайте и наторявайте редовно. Растенията, които се отглеждат в бала слама получават по-малко храна, отколкото, ако са засадени в почвата. В резултат на това, ще трябва да увеличите честотата на торене на всяка седмица или две. Важно е също да поливате често, за да се запази влагата в балата.
  4. Предимства на градинарството в бали слама са много, но ще споменем само най-важните:

– премахва нуждата от вдигане на тежки предмети;

– кажете сбогом на орането и постоянното плевене;

– щади гърба – високата повърхност на балите слама елиминира голяма част от навеждането над растенията;

– елиминира притесненията за бедна почва – няма значение дали почвата е прекалено песъклива, камениста или глинеста;

– дава големи възможности в ограничено пространство – все ще намерите място за няколко бали от слама;

– разширява хоризонтите на градинарството. Дори и да сте опитен градинар защо да не опитате нещо ново!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here