Какви са ползите от тиквата

0
1276

Тиквата е подходяща не само за приготвяне на различни ястия, но също така може да се изстиска сурова като сока е силно питателен и полезен. Тиквата е един от най-масово отглежданите зеленчуци, който е невероятно богат на антиоксиданти и витамини.
Описание: Растението е бързо развиваща се лоза, която пълзи по повърхността на земята по подобен начин като този на други зеленчуци и плодове от семейство Cucurbitaceae като краставици, тикви, пъпеши и т.н. Формата варира от продълговата до сплескана като „кожата“ е обикновено дебела с оранжев или жълтеникав цвят. Вътрешната част варира от бледо до тъмно зелено, бяло до сиво и оранжево-жълто. В основата на тиквата са семената, които са годни за консумация. Като цяло, една тиква тежи около 4-8 кг. Въпреки това теглото на най-големите видове тиква може да достигне до 34 кг. Друг много интересен факт е, че тиквите са еднодомни растения, което означава, че имат и двата пола (мъжки и женски цветове) на едно растение. Женските цветове лесно могат да бъдат идентифицирани с малък „яйчник“ в долната част на венчелистчето.
Хранителни ползи:
Тиквата е добър източник на витамини A, C, E и витамини от група В и фибри. Богата е на минерали като калий, желязо, калций, магнезий, фосфор, мед, манган, натрий и цинк. Това богатство на хранителни вещества я правят много ценен зеленчук от гледна точка на здравето.
Ползи за здравето:
1. Противовъзпалителен ефект: Тиквените семки имат противовъзпалителни свойства, които са много полезни срещу артрит и ставни възпаления.
2. Астма: Анти-оксидантите ефективно защитават дихателната система от инфекции и свободни радикали, редуцират астматични пристъпи.
3. Атеросклероза: Високо пречистващата сила на този оранжев цвят сок помага за изчистване на натрупваните артериални депозити, намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Високото съдържание на антиоксиданти предотвратява артериосклерозата (втвърдяването на артериите).
4. Здрави кости: Тиквата е богата също на калций. Пригответе си сок от тиква с моркови и броколи, който е много полезен за костите.
5. Холестерол: Тиквата има високи количества фитостероли, които наподобяват човешкия холестерол. Тя може да нормализира холестерола до здравословно ниво.
6. Депресия: Една от причините за депресия е липсата на триптофан в нашата диета. Тиквата е богата на L-триптофан, основна аминокиселина, която тялото ни не може да произвежда. Когато това химическо съединение се доставя, то активира чувството на щастие и благополучие, намаляване на депресивните настроения.
7. Диетични фибри: Диетичните фибри, които тиквата предоставя са полезни за стомашно-чревни разстройства, като например лошо храносмилане, запек и т.н. Те също така подпомагат намаляването на нивото на LDL холестерола и регулират нивото на кръвната захар.
8. Диуретик: Суровият тиквен сок действа като диуретик, който е много полезен за да се отървем от токсините и ненужните вещества. Може да бъде включен като детоксикираща храна.
9. Зрение: Бета-каротина, лутеина и зеаксантина са някои от най-добрите подхранващи вещества за запазване на зрителната система в отлично състояние, като осигуряват превенция срещу астигматизъм, макулна дегенерация и катаракт.
10. Имунна система: Тиквения сок прави чудеса за засилване на имунната система чрез увеличаване на производството и работата на белите кръвни клетки.
11. Камъни в бъбреците: Тиквени семки също са страхотни за бъбреците. Приемането на около 5-10 грама тиквени семки дневно предотвратява образуването на камъни в бъбреците.
12. Паразити: В традиционната китайска медицина, тиквени семена се смилат в прахообразна форма и се изпиват със сок за лечение на паразити.
13. Пептична язва: Тиквата има правилната комбинация от лечебни свойства, които успокояват стомашно-чревния тракт и лекуват храносмилателни нарушения и пептична язва. В този случай най-добре е да се приемат хранителните вещества под формата на сок.
14. Рак на простатата: Високото съдържание на цинк и каротеноиди в тиквата и нейните семена спомагат за защита срещу рак на простатата. Тези съединения предотвратяват разширяването на простатата и свръхстимулирането на мъжки хормони, които причиняват проблеми на простатата.
15. Кожа: Високото количество на антиоксиданти под формата на витамини А, С и Е, както и цинк, са страхотни за кожата.
Съвети за консумация: Като цяло, тиквите са достъпни за закупуване през цялата година и има доста дълъг живот, ако се съхранява правилно в хладилника. Когато избирате тиква за готвене, изберете тежък плод, тъй като има по-малко пространство в средата, което означава повече плът. Тиквата се използва предимно за варене и печене, за приготвяне на супи или пай. Много хора не знаят, че могат да си приготвят сок, който да бъде пит в суров вид, а още по-малко да се осмелят да го опитат. Но сокът в суров вид разполага с всички полезни хранителни вещества и ензими.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here