Изненадващите ползи от киселото зеле

0
1342

Киселото зеле е една от най-традиционните зимнини у нас. Освен това неговото консумиране има неподозирани ползи за нашето здраве.

Киселото зеле е пробиотична храна
Процесът на млечнокисела ферментация, която естествено запазва киселото зеле узряло, е в основата на пробиотичното съдържание на киселото зеле. Някои от най-добрите бактерии, които са общи за храна подложена на млечнокисела ферментация са Lactobacillus acidophilus, L. bulgaricus, L. plantarum, L. caret, L. pentoaceticus, L. brevis и L. thermophiles. Разбира се не всички присъстват в киселото зеле, но този продукт прелива от здравословни пробиотици, които помагат за доброто здраве на червата. Поради употреба на антибиотици, а дори и заради хлорирането на водата, количеството на „добрите” бактериите в нашите системи често намалява. Включването на ферментирали храни като киселото зеле е отличен начин да се възстановят здравословните нива на бактериите в червата.

Кисело зеле е добър източник на витамин C
В миналото киселото зеле е било вземано на дълги пътувания, за да се гарантира, че членовете на екипажа нняма да се разболеят от скорбут – болест, причинена от недостиг на витамин C. Това се е практикувало, защото кисело зеле е добър източник на натурален витамин C. Ако искате да получавате повечето от дневната си нужда от витамини от храната, малка порция кисело зеле консумирана често е стъпка в правилната посока.

Кисело зеле има свойства за борба с рака

Повечето от нас знаят, че броколито, зелето и карфиола са отлични храни за превенция на рака. Киселото зеле е отличен начин да се насладите на зелето. Но сравнено с прясното зеле, киселото зеле има още по-добри свойства за броба с рака. Установено е, че по време на процеса на ферментация, се произвеждат изотиоцианати, които възпрепятстват растежа на рака. Глюкозинолатите в киселото зеле помагат да се активират естествените антиоксидантни ензими в организма, а флавоноидите в него са полезни за защита на стените на артериите от увреждане.

Кисело зеле е традиционно за лечение на язва
В някои европейски страни пептичните язви са традиционно третирани с кисело зеле. Оказва се, че зелето е отличен източник на витамин U, който подпомага лечението на пептична язва. Доказано е, че сокът от сурово зеле е ефективен за лечение на пептична язва. Също така консумрането на сурово зеле е друг начин за получаване на витамин U. Порция кисело зеле може да ви помогне в превенцията на пептична язва.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here