Зеленчукът „суперзвезда” и „тайния” начин на консумация

0
1254

Този зеленчук е богат на десетки хранителни вещества. В действителност, той съдържа най-много полезни вещества от зеленчуците. Този кръстоцветен зеленчук (от същото семейство като брюкселско зеле, зеле, карфиол и др.) е една от най-добрите поддържащи здравето храни. Познахте ли кой е той? Да, точно така, БРОКОЛИ! Когато ядете броколи, вие получавате десетки, може би дори стотици, супер-хранителни вещества, които поддържат оптимално вашето здраве. Изследванията са доказвали неговата ефективност за:

1. Артрит. Увеличаването на броколи във вашата диета може да забави и дори да предотврати развитието на остеоартрит.
2. Превенция на рак. Броколито съдържа съеднинението глюкорафанин, който тялото преработва в съединение сулфорафан.Това съединение унищожава бактерията Helicobacter pylori, чието масово развитие увеличава риска от рак на стомаха. Освен това, броколито съдържа индол-3-карбинол, който е мощен антиоксидант и анти-канцероген и е установено, че не само възпрепятства развитието на рак на гърдата, на шийката на матката и рак на простатата, но също така подобрява функцията на черния дроб. Изследванията също така показват, че сулфорафана нормализира метилирането на ДНК, който процес е важна част от нормалната клетъчна функция, която позволява на клетките да „помнят кои са те и къде са били“.
3. Кръвно налягане и здрави бъбреци. Сулфорафанът в броколито също може значително да регулира кръвното налягане и да подобри бъбречната функция.
4. Подмладяване и подобряване на имунната система. Сулфорафанът стимулира множество пътища на антиоксидантна защита в тялото, които могат пряко да намаляват оксидативния стрес и да забавят спада в имунната система, което се случва с напредването на възрастта. На теория това означава, че яденето на зеленчуци, които съдържат сулфорафан, като броколи може съвсем буквално да забави ръцете на време.
5. Здраво сърце. Сулфорафанът насърчава производството на ензими, които защитават кръвоносните съдове и намалява броя на молекулите, които причиняват клетъчни вреди с до 73 процента. Съдържанието на лутеин, спомага за предотвратяване на уплътняването на артериите. Разтворимите фибри, с които броколи е пълно, извличат холестерола от тялото.
6. Здрави кости. Броколито съдържа високи нива на калций и витамин К, и двете от които са важни за здравето на костите и превенция на остеопороза.
7. Поддържа детоксикацията на тялото ви, благодарение на фитонутриентите глюкорафанин, глюконастуртиан и глюкобрасицин. Тези фитонутриенти подпомагат всички етапи в процеса на детоксикация на организма, включително активиране, неутрализиране и елиминиране на нежеланите замърсители. Тези три фитонутриента се намират в перфектна комбинация в броколито. Броколито съдържа също така изотиоцианати, които помагат да се контролира процеса на детоксикация на генетично ниво.
8. Мощен антиоксидант. От всички кръстоцветни зеленчуци, броколи се откроява като най-концентрираният източник на витамин C, както и флавоноидите, необходими за витамин С, за да се усвоява ефективно. Също така концентрираните в броколите каротеноиди лутеин, зеаксантин и бета-каротин, са други мощни антиоксиданти.
9. Редуцира алергичните реакции и възпалението. Броколите са особено богат източник на кемпферол и изотиоцианати, които са противовъзпалителни фито-нутриенти. Изследванията показват способността на кемпферол да намали въздействието на вещества, предизвикващи алергии. Броколито има значителни количества омега-3 мастни киселини, които са добре известни като анти-възпалители.
10. Съдържа значителни количества разтворими и неразтворими фибри, които подобряват храносмилането, предпазват от запек и преяждане. Освен това, една чаша броколи има толкова протеини, като една чаша ориз или царевица с наполовината от калориите.
11. Поддържа здравето на очите, благодарение на високите нива на каротеноидите лутеин и зеаксантин.
12. Полезно е за кожата, тъй като сулфорафанът помага за възстановяването на увредена кожа.
13. Може да намали нивата на кръвната захар, тъй като съдържа разтворими фибри и хром.
„Таен“ начин за консумиране на броколи.
Много хора вярват, че единственият начин да се ядат броколи е, след като са били печени или задушени. Ако искате да сготвите броколи, уверете се, че ги приготвяте правилно за запазване на всички полезни вещества. Гответе в диапазон, който включва температурата на пара (100°C), с време за приготвяне най-много 5 минути. Тъй като на стъблата им отнема налко повече време да се сготвят, те могат да се сложат няколко минути преди добавяне на розетките. Всъщност може да се насладите на броколите сурови, което е един от най-добрите начини за запазване на полезните вещества. Въпреки това, един дори още по-добър начин максимално да се извлекат ползите за здравето от броколите е ядене на кълнове. Пресните кълнове броколи са много по-богати на хранителни вещества от зрели броколи, което ви позволява да ядете много по-малко от гледна точка на количество, за да получите ключови терапевтични съединения като сулфорафан. Това е също една отлична алтернатива, ако не ви харесва вкуса или миризмата на броколи. Тридневните кълнове броколи съдържат от 20 до 50 пъти повече полезни съединения, отколкото зрелите глави. В сравнение с глави броколи или карфиол, който също съдържа сулфорафан, 11 тридневни кълнове броколи съдържат от 10 до 100 пъти по-високи нива на глюкорафанин. Най-доброто от всичко, което можете да направите е да покълнете броколи у дома съвсем лесно и евтино. Друго голямо предимство е, че не е нужно да ги готвите. Те се консумират сурови, обикновено като допълнение към салата, което ги прави супер-здравословна и удобна храна!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here