За какво да следите при подписване на договор за заем

0
529

Тегленето на кредит от банка или бързи кредити е сериозно решение, което има значителни бюджетни последици. Разбира се, трудно е потребителският кредит да се приравни с ипотеката. И в двата случая обаче подписването на договора трябва да бъде предшествано от задълбочен анализ на офертата и отделните точки в документа. Какво трябва да съдържа договорът за заем? Как да не се оплитаме в неблагоприятни ситуации, грижливо скрити от нечестни кредитори? Какво си струва да знаете, преди да кандидатствате за заем, за да отговаря най-добре офертата на вашите нужди и възможности?

Най-важните елементи в договора за заем

Преди да подпишем договора, като по този начин потвърдим задължението си за погасяване на дълга, е необходимо да проверим документа за евентуални правни дефекти. Първо, нека се уверим, че в договора за заем са точно посочени страните по договора, предоставяйки пълни лични или фирмени данни.

Всеки заем се отнася до определен таван на средствата, които се предоставят на кредитополучателя в замяна на задължението му да погасява редовно. Очевидно е, че сумата на кредита трябва да фигурира в договора, както и лихвата. Струва си да се обърне специално внимание и на разпоредбите относно начина на погасяване на вноските. Графикът за погасяване на кредита е предмет на индивидуални договорености между кредитния офис и кредитополучателя. В случай на заеми, отпуснати от банки, гъвкавостта по отношение на погасяването е ограничена от доста строги вътрешни процедури. Кредити, отпуснати на небанковия пазар – бързи кредити, обикновено показват много по-голяма откритост към клиентите, давайки възможност за приспособяване на формата на погасяване към интересите на двете страни по сделката. Всички разпоредби между страните трябва да бъдат ясно описани в договора, за да се избегнат бъдещи недоразумения. В договора за заем обикновено се споменават последиците, които кредитополучателят трябва да вземе предвид в случай на прекратяване на редовните плащания към кредитора. Прочетете ги внимателно, преди да подпишете.

Източник: jet-credit.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here