Защо са важни образователните играчки за развитието на детето и какво да имате в предвид при избора им

0
502

Когато децата играят свободно, те се развиват физически, умствено и емоционално. Родителите трябва да се уверят, че децата ще играят достатъчно дълго, защото играта в детството има безброй ползи за тяхното развитие.

Въпреки че има много начини за игра, разчитането на образователни играчки ще помогне на детето да подобри различни области от своето развитие, да стимулира сетивата, логиката, креативността и социалните си умения.

На какви характеристики трябва да отговаря една играчка, за да се счита за образователна?

Чрез играчките те започват да разбират света около себе си и развиват умения, които им позволяват да се свързват със заобикалящата ги среда. Някои от тях подобряват физическите и двигателните умения, като пълзене, бягане, поддържане на баланс, укрепване на фините двигателни умения, насърчаване на координацията. Докато играят, децата интернализират социални умения като междуличностна комуникация, уважение към другите, търпение и адаптация. Освен това те започват да разбират, че понякога печелят, и понякога губят.

Играчки, които подобряват техните умения

Всяко дете е уникално, така че не трябва да обръщаме внимание само на възрастта му, но и на неговата личност, вкусове и способности. Например  ако вашето мъниче е особено атлетично, изберете играчки, които подобряват двигателните му умения. Ако е много креативен, предлагайте му играчки, които обогатяват творчеството му. Ако обича музиката, потърсете музикални играчки , които стимулират сетивата му, подобряват научаването на ритми и го обучават в различните звуци.

 Играчки, които насърчават тяхната автономност

Насърчаването на автономността на детето е от съществено значение от ранна възраст. Родителите трябва да ги образоват и да им вдъхват увереност, за да могат сами да изпълняват лесни и ежедневни задачи според възрастта и уменията си.

Например, има играчки, които учат децата да закопчават дрехите си или да завързват връзките на обувките си, за да придобият самостоятелност в обличането. Играчки, които позволяват помощ у дома с домакинската работа. Такива които им помагат да разберат изтичането на времето за усвояване на рутините.

За предпочитане изберете прости играчки

Специалистите съветват да избягвате сложните играчки, тъй като по принцип те са тези, които най-малко развиват въображението и креативността на детето.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here