Защо, как и какъв тахан да консумираме?

0
146

Таханът е популярна съставка в Близкия Изток и в Азиатската кухня и освен това е много здравословен източник на храна. Изработен от сусамени семена, които се смилат до много фина степен, тази паста е ароматна, а също и пълна с витамини и хранителни вещества. Смляната сусамова паста е за предпочитане като начин за консумиране на сусам, защото целите сусамови семена преминават през храносмилателната система без да се усвоят пълноценно.

 

Хранително съдържание на тахана:
Въпреки че сусамовия тахан е богат на мазнини, само 10% от тях са наситени. Останалата част от мазнините са омега – 3 и омега – 6 мастни киселини. Една супена лъжица от пастата съдържа 85 калории, от които мазнините представляват 65 калории. Тя съдържа 3 грама протеин и 1 грам фибри. Пастата е добър източник на витамини от групата В, желязо, мед,калций, магнезий, фосфор и манган. Тези хранителни вещества помагат за доброто здраве по различни начини.

1. Улеснява храносмилането. За хората с храносмилателни проблеми, тахана е една чудесна съставка. Тъй като семената на сусама се смилат много фино, таханът се преработва и усвоява много лесно. Това означава, че може да бъде консумиран дори от хора, които изпитват тежко стомашно-чревно разстройство. Смята се също, че таханът подпомага усвояването на други хранителни източници и съставки, което го прави още по-полезен.

2. Зареждане с витамини от групата B. Таханът е богат на различни витамини и минерали и по-специално на витамини от групата В. Витамините от групата В, намиращи се в тахана включват B1, B2, B3, B5, В6, В9 и B15. Комплексът от витамини B е необходим за редица важни телесни функции и процеси. По-конкретно тези витамини спомагат за насърчаване на здравословен растеж на клетките и делене, включително и за червените кръвни клетки. Витамините от групата В също са полезни за регенериране на определени части от тялото след контузия и ускоряват процеса на възстановяване.

3. Зареждане с калций. Повечето хора си набавят калций от млечните продукти и по-специално  от краве мляко. Кравето мляко е богато на хранителни вещества, но високото му съдържание на мазнини го прави трудно за смилане и усвояване от организма. Таханът е отличен алтернативен източник на калций. Една порция тахан съдържа около една трета от необходимата ви дневна доза калций и тя е много по -лесна за усвояване от вашето тяло в сравнение с млякото. Освен това, калция има редица предимства – води до укрепване на костите и мускулите и намалява риска от някои типове рак.

4. Сърдечно-съдови заболявания. Таханът е добър източник на фитостероли. Изследванията показват, че тези естествено срещащи се в растенията съединения, намаляват лошия холестерол в кръвта. Сусамовите семена също съдържат специални влакна, известни като сезамин и сезамолин. Те имат способността да намаляват холестерола и да предотвратяват високото кръвно налягане. Семената са добър източник на магнезий, който помага да се отпуснат кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Това подобрява кръвообращението и поддържа здравето на сърдечносъдовата система. Незаменимите мастни киселини в сусамовите семена помагат формирането на специален хормон, известен като простагландин. Този хормон помага за намаляване на високо кръвно налягане. Незаменимите мастни киселини също намаляват риска от съсирване на кръвта, което подобрява здравето на сърцето.

5. Здрав мозък. Омега -3 и омега -6 мастните киселини подобряват здравословното състояние на мозъка. Те поддържат здравословното развитие на нервните тъкани. Също така оптимизират когнитивните функции и емоционалното здраве. Омега -3 повишава яснотата в мисловните процеси и подобрява паметта. Изследвания са установили, че основните мастни киселини могат да забавят появата на болестта на Алцхаймер. Таханът е добър източник на манган, който поддържа нервните функции и оптималната работа на мозъка.

6. Антиоксидантни свойства. Таханът е добър източник на мед. Този минерал има противовъзпалителни свойства и може да се използва за облекчаване на болка и подуване в случаи на ревматоиден артрит. Той също така помага за предотвратяване на стеснението на дихателните пътища при астматици. Медта също улеснява антиоксидантните свойства на някои ензими в имунната система. Тахановата паста съдържа фитонутриенти, които предпазват черния дроб от окислително увреждане.

7. Здрави съдова и дихателна системи. Сусамовите семена осигуряват значителна част от дневните нужди на магнезий в организма. Той помага за тонизиране на кръвоносните съдове, което подобрява циркулацията на кръвта. Магнезия предотвратява свиване на дихателните пътища при астма. Той също така помага за предотвратяване на спазми на кръвоносните съдове. Магнезият и манганът помагат за понижаване на високо кръвно налягане. Това подобрява кръвообращението и здравето на сърцето.

Как и какъв тaхан да консумирате?

Направете си пюре от нахут с тахан, зехтин, лимонов сок и чесън; добавете тахан в пюре от патладжан и чесън; добавете една супена лъжица тахан в домашно приготвен дресинг за салата или да го разбъркайте в картофена крем супа. Комбинирайте тахан с пуешко или говеждо месо, за да добавите фибри и вкусен аромат в любимата си рецепта. А ако ви прияде нещо сладко просто го смесете с лъжица мед, като по желание добавите пасиран банан; добавете го към домашни сладки и сладкиши. Развихрете фантазията си и експериментирайте с различни рецепти.

Най-добре е да се консумира пълнозърнест тахан, защото част минералите и витамините се губят при отстраняване на обвивките на семената.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here