Да купуваме ли мед от магазина?

0
1651

Вече е октомври месец и с навлизането в есенните яркооцветени месеци, често изпитваме нужда да хапваме нещо сладко. Има много примамливи сладки изкушения направени със захар или шоколад, но нищо не е толкова хранително и полезно както свежия мед. Медът не е толкова сладък като бялата захар или фруктозния сироп, но е пълен с полезни минерали и хранителни вещества, които помагат да запазим здравето си и ни пазят от алергии, анемии и храносмилателни проблеми.

Но знете ли, че има много голяма вероятност, закупувйки мед от рафтовете в магазина, да получите така наречения синтетичен мед?

Това е мед подложен на интензивно филтриране, който е загубил по-голяма част от здравословните си предимства, с различни добавки и фактически може да представлява опасност за вашето здраве. Този мед се филтрира, докато се премахне съдържанието на полен от него. Процеса на филтриране включва нагрявне, разреждане и пресоване през миниатюрни филтри за да се отдели полена. Това се прави обикновено в Китай и Индия и има за цел да се скрие произхода на меда, за да може да се продаде на Европейските пазари. Някои видове мед от тези страни са забранени за внос на територията на ЕС, а единствения начин да се проследи произхода на меда е чрез полена в него.

Прикриването на произхода се прави тъй като китайския мед е известен със съдържанието си на антибиотици, тежки метали, пестициди, и други примеси, които са опасни за здравето. Освен това, производството на мед в тези страни е далеч от природосъобразните методи – пчелите се експлоатират по начини, които са близко до индустриалното агро и хранително производство.

Тестове са показали, че 76% от меда, който се продава на рафтовете в магазините не е чист, не е истински мед и има ниско съдържание на полен. А 100% от меда, който се предлага в разфасовки на дребно в заведенията е пречистен от полен. Предполагам е ясно с какъв произход.

Същите изследвания са показали, че почти всички проби от мед, който се продава на фермерски базари, в хранителни кооперативи, от биомагазини или директно от производителите съдържат нормално, ненарушено количество полен. Този мед е плътен и богат на вкусове, съдържа всички здравословни компоненти и е без примеси.

При избора на качествен или органичен мед също трябва да подходите разумно. Много често медът от пчели, отглеждани в равнните части и в близост до интензивно отглеждани земеделски масиви, съдържа следи от пестициди и някои химикали. Тези примеси не са попаднали там умишлено, тъй като пчелите прелитат над 5 километрав в търсене на паша и често попадат на третирани посеви, а пчеларят не може да ги контролира от къде събират нектар.

Затова, преди да закупите мед, потърсете отговорен пчелар, който разполага така кошерите си, че да са далеч интензивното земеделие. Най-удачния избор на мед е от кошери, разположени в планински и полупланински райони, далеч от човешкото въздействие. Вярно, там добива на мед е по-малък, но това е истинския органичен мед с доста по-високо качество, а оттам и цената на която се продава е по-висока.

За да открием такива пчелари и други отговорни производители най-често се налага да търсим чрез познати и приятели. За щастие напоследък и фейсбук все повече се превръща в средство за връзка между търсещите и предлагащи качествена продукция. Това е и основната цел на платформата selskatrapeza.bg – да олесни търсенето и да ни покаже с един клик от кого можем да намерим истински мед!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here