Битумни керемиди – технически характеристики

0
679

Гъвкавите битумни керемиди са композитен състав на основата на битум – окислен или модифициран битум, подсилен с нетъкан стъклопласт. Самозалепващите се битумни керемиди, най-често шестоъгълни, се състоят от: цветна минерална превръзка; подобрен битум; трайно фибростъкло; модифициран битум; самозалепваща се лента; лесно свалящ се защитен филм.

Технически характеристики на битумните керемиди

Многослойната структура на гъвкавите керемиди осигурява на материала високоефективни му свойства, при спазване на технологичното съответствие на всички етапи на производството. Качеството на този материал се определя съгласно европейския стандарт EN 544 – единен стандарт за меки покриви, който регулира следните показатели: теглото на плочките е най-малко 1300 g / m², а размерът на плочите е в рамките на 1200X250 mm ± 3 mm; надлъжна и напречна якост на опъна – в зависимост от класа, най-малко 400–600 N / 50 mm; пластичност и еластичност на материала. От изключително значение е да не се бъркат тези две понятия – пластмасовите керемиди запазват новата си форма след прекратяване на товара (APP-модели), а еластичните възстановяват първоначалната си форма (SBS плочки). Добрите  битумни керемиди не трябва да губят повече от 3 g материал от една връзка керемиди; масата на чистия битум в 1 m² гъвкави плочки или теглото на самото фибростъкло е 100–110 g / m²; битумните керемиди трябва да притежават устойчивост на ултравиолетова светлина и образуване на въздушни мехурчета  – при температури над 80–90 ºC; устойчивост на износване на металното фолио – най-малко 0,2 N / mm; топлоустойчивост и водопоглъщане, както и висока пожарна безопасност – температура на самозапалване от 300 ºC.

Наклон на покрива при полагане на битумни керемиди

Битумните керемиди много често се използват при изграждането на сложни сгради и частни къщи. Той пасва идеално на куполни покривни конструкции и дори се използва като фасаден завършващ материал. Всичко това се дължи на пластичността на покрива и минималната зависимост от ъгъла на наклона на покрива. Минималният наклон на покрива за полагане на битумни керемиди е 11˚! В този случай мек покрив може да бъде положен върху повърхност с отрицателен наклон спрямо хоризонта.

Всички тези преимущества и характериситки правят битумните керемиди перфектното покритие за всеки покрив.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here