Бекона е вкусен, но вреден ли е за нашето здраве?

0
1726

Любовта към бекона и към свинското месо в момента е много модерна в западния свят. В това време, ние бедните хора се оставихме да бъдем убедени, че свинското е пълно с лоши мазнини, че идва от мръсни животни пълни с паразити и че е пълно с химикали, които предизвикват рак. Като резултат, не е изненадващо колко много хора се отказаха от свинското месо или изобщо от месото.
Наистина ли свинското е толкова лошо за консумация? Всъщност не, оказва се че голяма част от историите, които сте чели са митове или заблуди. По-долу ще се опитаме да оборим повечето от тях.

Мит 1. Всички свински продукти са нездравословни.
Истината. Месото от прасе, което е отгледано в здравословна атмосфера, е вкусен и хранителен продукт, богат на добри мазнини. Ако прасето е отгледано в място, където му е ограничена мобилноста, липсва хигиена и адекватна храна, месото му ще има добър вкус, но няма да е полезно за вашето здраве.
Това е така, защото в големите свинекомплекси, прасетата се отглеждат интензивно и се хранят с фураж, който съдържа ГМО царевица и соя. Месото им е с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които имат важно значение за редица биохимични процеси в организма, но вече са твърде голяма част от менюто ни чрез други храни. Освен това, на тези прасета се дават големи дози синтетични витамини, които не се абсорбират достатъчно и преминават в нас. Те се отглеждат прекалено нагъсто, не се движат и лесно се разболяват. В резултат, гледачите ги инжектират с хормони и антибиотици.
Правилно отглежданите свободни прасета се разхождат на слънце и докато ровят по земята, техните мазнини абсорбират витамин Д от слънцето.

Мит 2. Прасетата не се потят, тоест не се детоксикират. Въргалят се в калта и са гадни.
Истината. Прасетата не се потят, но организма им се прочиства чрез черния дроб и бъбреците. А ровенето в калта е заради охлаждането. Кучетата също не се потят, но чрез изплезения си език се охлаждат, а прасето намира прохлада в локви и кал. Освен това, калта предпазва кожата им от слънцето и насекомите. Въргалянето в собствените им екстременти е благодарение на мързеливите им стопани, които не им почистват редовно. Прасето е едно от най-чистите животни, което не би легнало в изпражненията си ако има избор. Така отново се връщаме към условията на отглеждане в стопанствата – месото от прасета, които разполагат с отделни места за тоалетна, движение и хранене, е значително по-здравословно.

Мит 3. Всички прасета имат паразити
Истината. Донякъде е вярно, че имат, но голяма част от тези паразити включват бактерии, които са нормална част от живота и когато са в баланс са важни за нашето здраве. Всъщност, малка част от паразитите по прасетата са опасани за хората, а тези които са опасни се унищожават при правилно готвене.
За да се минимизира вероятността от паразити, прасетата трябва да се отглеждат на открито, на слънце, да се хранят нормално с разнообразна храна. Месото да се приготвя добре, без да остават сурови части и по възможност да се маринова в кисели сосове. В миналото месото се е опушвало или осолявало, което също унищожава бактериите, но сега тази практика е изоставена и се използват фризери.

Мит 4. Свинското месо е вредно
Истината. Има изследвания, които свързват яденето на големи количества свинско месо със някои сериозни заболявания, но в нито едно от тези изследвания не е проверен произхода и начина на приготвяне на месото, както и какви други храни са консумирали хората.
Месото от конвенционално отглежданите животни представлява по-голям риск за здравето поради по-високото съдържание на омега-6 мастни киселини, които в ниски количества са важни за растежа на мускулите, но в големи количества могат да предразположат към сърдечни заболявания. Освен това, тези животни редовно се инжектират с хормони, антибиотици и други лекарства, които се натрупват в телата им в неясни дози се предават на нас.
При свободно отглежданите животни тези проблеми липсват. Тяхното месо е чудесен източник на важни наситени мастни киселини, които противно на модерните схващания са необходими за човешкото здраве.
Наскоро проведени изследвания демонстрират, че храненето с месо от домашни прасета с високи нива на наситени мазнини повишава добрия холестерол HDL и не повлиява лошия LDL. Холестерола е важен за много функции на човешкото тяло, като хормоналния баланс, храносмилане, имунитет. Дори в American Journal of Cardiology, 2003 са публикувани изследвания които показват, че намаляването на холестерола няма ефект върху натрупването на плака по артериите.

Мит 5. Свинското месо е пълно с нитрати и нитрити
Истината. Нитратите и нитритите обикновено се асоциират с продуктите от месо. Всъщност зеленчуците също съдържат големи дози от тях, но е важно да се разграничи естественото, природно съдържание на нитрити от това в колбасите. Чистото, прясно место от устойчиво отглеждани животни съдържа някакви натурални концентрации от нитрати и нитрити, докато месните продукти често са третирани с големи количества натриев нитрит или моно натриев глутамат и трябва да бъдат избягвани, тъй като стават канцерогенни в човешкото тяло. Необходимо е да се избягват колбаси и месни продукти с добавени изкуствени химикали, добавени за да подобрят вида, вкуса и трайността им.
И последно…
Старайте се да се храните предимно с домашно приготвена храна, а в дните когато излизате и се храните по заведенията избирайте здравословна храна. При закупуване на месо и месни продукти за вкъщи се старайте да избирате качествени меса от устойчиво отглеждани животни, интересувайте се от произхода на месото и здравословните методи за приготвянето му.

Идеалния вариант е да познавате лично фермера от който купувате и да му имате доверие. Напоследък са много модерни директните контакти между фермер и клиент, директните продажби на фермерски базари и организирани през интернет доставки. С популяризирането на фейсбук и сайтове за директни продажби като www.selskatrapeza.bg намирането на здравословни хранителни продукти става все по-лесно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here